Húzd magadhoz a nyugalmat!

előadó: Szikszay Csaba (mester coach) 

Az előadás tartalma:

Minden állításom, magába hordozza annak az ellentettjét is. A nyugalom magában hordozza a feszültséget is. Az egyik nincs a másik nélkül. Csak is a részlet lehet következetes, az egész egy darabkája. Az ellentét ott van, bármit is olvasol vagy hallasz, mint az árnyék. De, minden a megvilágításon múlik.

Nem engedhetem meg azt, hogy csak a nyugalomról beszéljek, mert akkor csak fél igazságot kapnál. Nem lehetek következetes, Te se legyél az, mert a másik oldalról is tudnod kell mindent. Azt mondom, engedd el a feszültséget, mint ellentétet, engedd hagy teljesedjen ki azért, hogy logikus lehessen a nyugalom. Ez olyan, mint egy lapra rajzolt kör. Akkor teljes, ha van benne minden és nem mondhatod, hogy értesz mindent, ha csak a fél kört látod.

A legnagyobb félelmünk az az ismeretlentől való félelem, tagadásból adódik. Sokan úgy gondolják, ha mindig pozitívak, akkor semmit nem kell tudniuk a negatívról. Elég odafigyelni a pozitívra és akkor megváltozik minden. Igen megváltozik és negatívabb lesz, mint valaha.

Egy csapat úgy teljes és hatékony, ha van benne pesszimista és optimista is, van benne negatív és pozitív is. Bármelyik oldalra is billen a mérleg nyelve, azonnal felborul az egyensúly. Mindegy, hogy milyen irányba, a lényeg, hogy ott ahol borulás van, ott nincs egyensúly és nincs meg az egész.

Te sem szeretnél fél életet élni akkor sem, ha az pozitív…. úgy hiszem nem kell bemutatnom, hogy milyen az, mikor kiborul az ember és milyen érzés az, mikor nem vagy egyensúlyba.

A pesszimista meglátja a gödröket, az optimista pedig kikerüli azokat. Benned is úgy lesz teljes minden, ha rámutatsz a kellemetlenségekre és képletesen a másik feleddel, megoldod azokat. Azért képletesen, mert fél ember, nem képes egyensúlyt teremteni, erre csak az egész emberek hivatottak.

A nyugalom, ha egy életen át tart, akkor az már nem nyugalom. Pont a feszültség miatt lesz nyugodt az életed. Mit ér a pihenés akkor, ha mindig kipihent vagy. El kell fáradnod ahhoz, hogy kipihenhesd magad.

Vannak akiknek nagyon fontos a fájdalom és feszültség, mert számukra az vezet oda, ahová szeretnének eljutni. Használják azt, amitől úgy általában menekülünk és ha lehet, elkerülünk.

Az érzelmi eszközeink palettája nem véletlenül olyan széles… de, hogy Te mit használsz és milyen eszközök fontosak számodra, azt viszont meghatározhatod. Lehetsz örömmel teli és vidám, de abban a tudatban, hogy van benned agresszió és feszültség is.

Mindenkiben van minden, de a lényeges különbség abból jön, hogy „milyen eszközzel” építjük vagy romboljuk az életünket. Amit még itt nagyon fontos megemlíteni és kiemelten kezelni, hogy Te használod az érzelmi eszköztáradat, mert ott ahol az érzelmek átveszik az uralmat feletted, ott bármi lehet. Illetve az lesz, amit mondanak neked. Az eszköz fogja irányítani az életedet és nagy bajba kerülsz könnyedén.

Valójában csak akkor tudsz igazán következetes lenni, ha odafigyelsz a lehetségesre és a lehetetlenre. Lehet korábban lehetetlen volt olyan körülményekben, mint amiben éltél nyugodt lenni, ezért a lehetetlent az árnyékból kell előhúzni.

A lehetetlennel kell foglalkozni azért, hogy a lehetséges feszültség, abbamaradjon. Ugye milyen érdekes? Mert bizony van, hogy felül kell írni olyat, amit megszoktál… mert azért vannak olyan dolgok az életünkben, amit igaz megszoktunk, de itt lenne az ideje megváltoztatni.

Minél jobban és régebben érezzük ugyanúgy magunkat, annál lehetetlenebbnek tűnik valami mást is érezni. Tudom kicsit furcsán hangzik, de sokszor tér el a „mit szeretnék” és ahogyan „csinálom”… igaz ez a hangulatodat tápláló érzelmi életedre is.

Érzelmileg fel kell ébredned és ha eddig nem tetted, csapj az asztalra. A lehetetlen a sötétben van akkor is, ha örömről beszélünk, ugyanakkor ha megkeresed az örömödet, akkor kihozhatod arra a világosságra is, ahol aztán jól szemügyre is veheted. Ami eddig egyértelmű volt és következetlen, most legyen következesen élvezhető és kellemes. Világítsd meg azt az oldalt is, ami nem volt eddig ismert és nézd meg, mi mindenre jó pl. az öröm.

Az első ilyen jellegű következetes érzelmek, kicsit kellemetlenek és haszontalanok, mert olyan befektetések, amik hozadékáról, régen nem tudsz semmit, nem sok tapasztalatod van róla, ezért talán kétkedsz is a jelenlétében. Tapogasd meg, érintsd meg és derítsd ki, mennyi mindenre jó… talán jobb is arra, amit eddig feszültséggel értél el.

Figyelj oda, miből mit szeretnél, nem baj ha számító vagy és érzelmileg is céltudatos. Mert a jövődet olyanra alakítod, mint amit most is élsz. Nincs időbeli és helyzetbeli különbség, ha az érzelmeidről beszélünk. Most csinálsz magaddal mindent még akkor is, ha úgy érzed a jövő kecsegtet valamivel. A következetesség azt jelenti, hogy ne majd valamikor, hanem most is doboghat örömmel a szíved.

Hogy ez mennyire logikus? Talán semennyire. Nem kell, hogy logikusak legyenek az érzelmeid, mert soha nem logikusak. A logikus, földhözragadt hozzáállás, meggyilkolja a lehetőségeidet. Ha logikusan szeretnél érvelni, készülj fel a legerősebb fájdalmakra és nehézségekre, mert azt akadályozod a logikáddal, amit nem lehet logikával megeleveníteni. Logikusan fogod összezavarni azt az érzelmi vonulatot, amit meg akarsz érteni.

Tudod, hogy miért? Mert valami alapján akarsz majd „jól lenni”. Értelmezni fogod a körülményeket és a változás helyett, a régit fogod ismételni akkor is, ha sokáig voltál rosszul. Az érzelmeink milyensége egy döntésből erősödik meg és sokszor logikátlan jól lenni olyan helyzetekben, amit korábban szomorúnak ítéltél meg. Figyelj a szívedre és érezheted benne az örömöt, csak azért, mert csak!

A feszültséged teljesen értelmetlen, minek tovább húzni? Minek ismétled rögeszmeszerűen azt, ami nem esik jól? Mire jó ez? Nem unod még a feszültséget? Újra kell tapasztalni az életedet. A tapasztalat az egyetlen út, ami meg fog győzni. De a tapasztalatot, mindig megelőzi egy érzelmi döntés, mert az alapján fogsz tapasztalni, ahogyan érzed magad.

Megpróbálkozni kell egy új ízzel. Ha régen tapasztaltad vagy annyira régen, hogy nem is emlékszel az öröm ízére, akkor most ne mondj róla semmit. Lépj az irányába, aztán megint és megint, míg meg nem tapasztalod azt, amiről döntöttél. Tegyél érte, indulj el és ne ítélkezz előre. Újra kell tapasztalnod azt, amit valamikor régen elveszítettél.

Legyen az életed egy nagy kaland. Eddig az öröm talán nem volt kalandos, mert úgy gondoltad, hogy el kell érned és nem volt hozzá kedved. Féltél a csalódástól. Fedezd fel azt, ami logikusan nem felfedezhető. Azért nem, mert nem logikus például egy bekövetkezett tragédia után egy röhögőgörcs.

A tragédia szinte hívogat és azt mondja legyél feszült. Mert eddig feszültnek kellett lenned, ha történt valami váratlan és kétségbeejtő. Haladj túl rajta, mert minden kanyar, új lehetőségeket rejt. Ne akadj meg, legyél váratlan. Ehhez pedig bizalom és bátorság kell. Megvan a bizalmad az örömhöz?

Bízni a nyugalomban és a vele járó következményekben. Minden lépéssel feltárul valami új, valami más mint eddig. Annyira más, hogy nem logikus és nem racionális. Te egy rejtély vagy, amit meg kell fejtened. Egy olyan organikus egység, amit ha felforgatsz és egészében vizsgálsz, minden bizonyítékot megtalálsz a nyugalomhoz.

Ez nem tűnik logikusnak, mert eddig valamitől szerettél volna nyugodt lenni.
Egy ilyen kezdet, ritkán adatik meg. De ugyanakkor mindig van lehetőséged arra, hogy elkezd. Ez látszólag ellentmondás, de ha keresed erre a lehetőséget és még nem találtad meg, az még nem azt jelenti, hogy bármikor is elment volna tőled.

Olyannak a visszatértét várod, ami mindig is előtted volt. Ha ott ülsz a csap előtt, akkor is lehetsz szomjas. Csak nyúlnod kell egy pohárért és engedni magadnak vizet. A többi úgy is jön magától, Tőled, mert Te fogod használni azt, ami talán korábban a hatalmába kerített és rongybábuként rángatott. Most már Te jössz! Nyújtsd ki a kezed és húzd magadhoz!