Volt az a pont, mikor nekem is meg kellett változnom!

előadó: Szikszay Csaba (mester coach) 

Az előadás tartalma:

Önmagadat felfedezni, jelenti azt, hogy teremted az életedet. Önmagad megismerésével tudsz olyan körülményeket teremteni, amilyet csak akarsz. Tudom, ez az ígéret most túl nagy és túlságosan korlátlan és szabad. Ez egy szépen hangzó elmélet mindaddig, ameddig meg nem tapasztalod és ki nem próbálod. Azért tűnik képtelenségnek, mert a végtelen világűrt sem tudod elképzelni, én sem tudom.

Szinte beleborzongok amikor felnézek az égre és próbálom a végtelent meglátni benne. Csak is korlátokban tudunk gondolkodni, határokban. Vágyunk a szabadságra, de soha nem tapasztaltuk még meg. Pont azért, mert belezavarodunk a végtelen égboltba is.

Te magad vagy a felfedezendő terület, de az életed rajtad keresztül teremtődik. Az élet teremtés és nem felfedezés. Minden egyes pillanatban megteremted a valóságodat, nagy valószínűséggel anélkül, hogy tudatában lennél mit csinálsz, de ezért törekszünk tudatosan és átláthatóan élni.

Mindenki életében pont így történik. Néhányan tudatosan alkalmazzák ezt a „szabályt”, teljes tudatossággal , míg mások tudatlanul használják, anélkül, hogy fogalmuk lenne, mit is csinálnak.

Vannak az „alvajárók” és vannak akik „éberül” élik az életüket. Ám kivétel nélkül, mindenki önmaga „csinálja” az életét. Önmagad felelőssége, önmagad felelősségének a tudata, nagyon meghatározó az életedben.

Ha az a kérdésed, hogy fog megindulni az életed és szeretnél is végre valami mozgást látni benne, akkor itt a válasz. Öntudatra, a felelősséged tudatára kell ébredned. Mindenekelőtt légy tisztában azzal, hogy miképpen gondolkodsz az életedről.

Gondold át, hogy milyen szeretnél lenni, mit akarsz tenni, és mit szeretnél minden álszentség nélkül birtokolni. Ezekkel a kérdésekkel foglalkozz annyit, hogy teljesen világos legyen előtted a válasz. Amikor sikerrel jársz, már semmi máson nem kell agyalnod. Ne foglalkozz, még csak eszedbe se jusson más alternatíva.

Le kell számolnod az aggályaiddal, kétségekkel, a félelmeiddel. Tudatosan oda kell figyelned arra, amit ténylegesen szeretnél. Nézzünk egy nagyon egyszerű példát. Van előtted egy szép, számodra gusztusos ember, aki nagyon vonzó számodra és van előtted egy visszataszító, gusztustalan, gonosz és fárasztó ember.

Vajon melyikkel fogsz törődni? Valószínű, hogy elméletben az elsővel. De ha megvizsgálod azt, ami történik a fejedben, mást fogsz tapasztalni. Ez látszólag választás, de meg sem jelenik se a szép, se a visszataszító sem, a nélkül, hogy meg nem teremtetted volna magadnak őket.

Sokan beletörődnek abba, hogy csak visszataszító életkörülmények között élnek, de ők választanak ezzel a beletörődéssel. Nem foglalkoznak a teremtésük következő alanyával, mert megtagadják annak létezését és tényleg nem is létezik mindaddig, ameddig meg nem teremtik maguknak.

A társadalmi neveltségünk az oka annak, hogy nem a szép, hanem a szörnyű dolgokkal jobban foglalkozunk és könnyebben jön létre. Az akinek az élete rendben van, jól keres, szép családja van és tökéletes harmonikus életet él, nem kap semmilyen figyelmet.

Sőt, az akinek mindene van, bántják, irigykednek rá és csalónak is tartják. Az aki elesett, megkap minden támogatást, figyelmet, adókedvezményt, sajnálatot. Valamiért olyan mintha ragaszkodnánk azokhoz, akik csúnyák és visszataszítóak.

Őrület, hogy a problémáidban is jobban bele tudsz ragadni. Még aludni sem tudsz, annyira foglalkoztat a visszataszító csúnya ember. A nyomorúság a mai világban megkap mindent, ezért sokan ragaszkodnak öntudatlanul is a szenvedéseikhez.

A figyelem az, ami megoldja a problémáidat. A figyelem iránya, tudatos iránya az, ami úgy teremti az életedet olyanra, amilyenre ténylegesen vágysz. Amikor világosak és állhatatosak a gondolataid, vállald fel őket. Mond el mindenkinek.

A Kapcsolódás könyvemből, alig írtam még meg pár fejezetet, de kijelentettem sok sok ember előtt azt, hogy befejezem pár hónap alatt. Annyira világos volt előttem, hogy felelősséget éreztem és vállaltam azzal, hogy kimondtam. Reggeltől estig azon dolgoztam, hogy amiért szavamat adtam, azt meg is tartsam.

Még nyaraláskor sem a szaunában és a medencében pihentem, hanem a laptopom előtt görnyedve, írtam és írtam. Javaslom, ami megszületett benned, ne titkold el a világtól. Vállald fel és hamarabb megtörténik. A felelősségnek és az adott szónak, óriási ereje van. Ha bujkálsz és titkosítod magad és az elképzeléseidet, akkor még nem vagy biztos a dolgodban.

A gondolataidra odafigyelni és megválasztani az irányát, nem olyan ördöngösség, mint aminek kinéz. Nem olyan nehéz, mint aminek látszik. Fegyelem kérdése és elhatározásé. Az első lépés, hogy megtanulod megfigyelni a gondolataidat.

Megtanulsz gondolkodni arról, hogy min gondolkodsz. Ha rajta kapod megad, hogy megint a kétségeid és félelmeiddel törődsz, akkor ne bántsd magad. Csak vedd észre, hogy megint a megszokásaid hatalmába kerültél. Csak kezd előröl, teljesen tudatosan.

Gondolkodj el ezeken ismét. Szó szerint csak ennyi az egész.

Ha azt gondolod, hogy milyen hülye a hangulatod, ebből ma semmi jó nem lesz… kezd előröl. Indítsd újra, mint egy számítógépet. Fel kell frissülnöd.
Ha azon veszed észre magad, hogy azon töröd a fejed, hogy szétesett az életed és soha többet nem fogod tudni összerakni, akkor gondold másképp és másképp is fog történni.

A figyelmed, a tudatos figyelmed, törődés. Tudnod kell, hogy mindenkivel és mindennel egyszerre nem tudsz törődni. Viszont, ha azt meg tudod válogatni, hogy kivel ülsz le egy asztalhoz, akkor a figyelmedet, a törődésedet is, még akkor is, ha egy valótan világban, a fejedben történik meg.

Lesz amikor igent mondasz, mert érdemes lesz rábólintanod és lesz amikor visszautasítasz. Meg kell tanulnod megválogatni a törődésed tárgyát. Véges energiáid vannak, így nem bánthatod magad, mert valamivel nem törődsz. Viszont tudnod kell, amire igent mondasz, az számodra valóságossá válik. Ha tetszik, ha nem.

Én szeretem a szép nőket. Nem tudom Te hogy vagy vele, de én nem randizok olyannal, aki visszataszító számomra, hiszen életem szerelmétől venném el az élményeket. A fejünkben épp ennyire szélsőséges minden.

Vajon felelőtlen vagyok, mert nem randizok olyannal, aki nem tetszik nekem? De mégis, ezzel a kifogással mennek el sokan olyan randira a fejükben, amiből semmi jó nem származik számukra és megteremtik azt a reggelt, amikor olyan mellett kelnek fel, akivel nem kellett volna.

A felelősség, hogy minden gondolattal törődnöd kell, vagy fel kell készülnöd a legrosszabbakra, ezt idézi elő. Készülj a legjobbra, célozd meg a holdat és minden esélyt megadsz magadnak ahhoz, hogy el is találd.

Ha a veszélyeit elemezgeted, vajon sikerül-e vajon lesz-e elég bátorságod elindulni, vagy mi lesz veled, ha nem sikerül és mit fogsz mondani azoknak, akik bíztak benned, akkor soha nem fogsz elindulni.

Vagy ha mégis, akkor kettőt előre és egyet hátra fogsz lépni. Őrjítően idegesítő lesz a bizonytalanságod. A bizonytalanságot ha félelmekkel vegyíted, vagy aggódással, azzal szabotálod a saját teremtésed erejét. Illetve megteremted a saját félelemeid tárgyát és elmondhatod igazad lett.

Mindenképp igazad lesz akkor is, ha nem működteted az aggájaidat is. Nézz előre és add meg magadnak a támogató körülményeket is. Rajtad múlik az építő környezet és a megfelelő táptalaj létrehozása. Csak arra kell figyelned, amit ténylegesen szeretnél megélni, amilyenné tényleg szeretnél válni.