Biztos, hogy akaraterőre van szükséged?

előadó: Szikszay Csaba (mester coach) 

Az előadás tartalma:

Akaraterőre van szükségünk, meg nem is. Tudom, hogy sokan érzik azt, hogyha van jó nagy akaraterő, akkor azzal minden leküzdhető és elérhető.

De az akaraterő akadályokat is létrehoz, hisz önmaga fontosságát kérdőjelezné meg akkor, ha nem lenne mit megmásznia. Nehéz mondat tudom, de meg fogsz érteni. Az akaraterő az induláshoz nagyszerű, mert az új az szokatlan.

Nem otthonos, nem kényelmes, ezért bele kell löknöd magad és van, hogy kényszeríteni is, mert tudod, hogy bármennyire is a komfortodon kívül helyezkedik el, előnyödre lesz.

Viszont mikor már benne vagy, van egy határ ami olyan mint egy próbaidő, amit akarattal nem tudsz megugrani és a kezdeti lendületet átveszi a görcsösség.

Ne akard, hanem hidd. A kényszert muszáj, hogy felváltsa a szeretet. Addig komforttalan valami, ameddig bele nem mész, meg nem ismered és amit már ismersz, azt tudod szeretni is. Ha szeretni nem tudod, akkor az akaratod elsavasodik mint az izom és görcsössé válik.

Az akarat egy jó nagy adag erőszakból származó energia, a hit pedig szeretet energia. Van amit nem tudsz szeretni, ezért akarattal kényszeríted bele magad és van amit szeretsz, ezért csak belefolysz. Amit akarsz az időleges, ami tele van hittel és szeretettel közelítesz meg, ott eltűnik az idő is.

Óriási különbség van a között, hogy akarod vagy hiszel benne.

Persze, jól hangzik, hogy akarattal hiszed és akkor majd eléred azt a vágyott célt és megvalósítod amit szeretnél, de a kettő semlegesíti egymást, ha együtt használod őket. Csak elméletben valósítható meg a kettő együtt, a gyakorlatban vagy az egyik vagy a másik oldalt képviseled. Vagy az erőszakot vagy a szeretet! Az erőszakos szeretetet, még kimondani is szörnyű.

Tegyük fel, hogy nagyon el vagy hízva és le akarsz fogyni. Elképzeled magad, ahogy a színpadon karcsú modellként lejted a köröket és mindenki csodál. Ezt persze féltve őrzöd, nehogy valaki megtudja, hiszen nem szeretnéd magad kinevettetni. Ezzel az álmodozással párhuzamban, viszont falod a tortákat, csipszeket, egyetlen cupákot sem hagysz magára és persze elégedetlenkedsz, mert lógnak rajtad a fölös kilók. Ebben az esetben karcsú akarsz lenni, de azt hiszed, hogy túl kövér vagy. Ez csak ábrándozás, álmos fogalom, amiknek a teljesülésébe belealszol!

Egyáltalán nem biztosítod a táptalajt, csak egy ágyat ahol heverészhetsz kényelmesen az álmaidban.
A legjobb mag sem tud kihajtani, ha betonba veted el. Nem megfelelő az a közeg, amit biztosítasz. Az ábrándozás, olyan, mintha csak akarnál valamit. Nincs megfelelő közeg és a közeg alatt, most téged értelek, nem a körülményeidet. Belőled hajt ki az, amit elvetsz és nem csak akarod elvetni. Az akarat intellektuális természetű. Agyból, gondolatokból akarsz valamit, ami jobbnak tűnik, a mostaninál.

Ez az erő, a hittel ellentétben, igazából megragad a felszínen és roppantul befolyásolható.

Lásd egy szelet torta képes kimozdítani és olyan hatással lenni rád, hogy elfelejted a karcsúságról alkotott ábrándokat. A torta felé szeretettel közelítesz, a torta és közted lévő távolságot pedig csak akarattal tudod megtartani. Ezért fontos kezdetekben az akaraterő! Mert a tortát megenni kényelmes, távolságot tartani tőle és elmenni tornázni, az olyan mintha áldozatot hoznál. Sokszor magunk sem tudjuk mit akarunk, mert ebben az esetben a kényelem nagyobb áldozatot kíván, mint elmenni tornázni.

Az akarod az egóból jön! Ez lehet megijeszt, de az egód sincs hiába. A kezdeti löketet van, hogy valami több, valami szebb, valami jobb dolog képe indít el. De vigyázz vele, mert hosszútávon többet vesz el, mint ad. A kezdeti próbaidőn nagyszerűen megállja a helyét, de után ne alkalmazd, mert elveszi vezetői pozíciód.

Nem a Te céljaidat akarja megvalósítani, hanem a sajátját. Valahol érthető, hogy saját malmára akarja hajtani a vizet, de tudd hol a határ! Van ennek rád nézve is haszna. Hiszen nem mindig van kedve az embernek reggel felébrednie és elmenni dolgozni, sokszor ez akarat kérdése.

Sokszor nem akarunk elmenni bevásárolni, de „megerőszakoljuk” magunkat és elmegyünk, hogy legyen valami a hűtőben.

És ugye ott vannak a csekkek, nem igazán van kedve mindenkinek sorba állni a postán, de veszünk egy nagy levegőt, mert „kell, hogy vegyünk” és befizetjük.

De ezek bármennyire fontos és mindennapos teendők, mégiscsak a felszínes dolgok. Ha mélyebbre megyünk, akkor az akaratodnak nincs tere és nem tud érvényesülni, csak a szereteted. És tudod, hogy miért van így? Mert az akarat erőszakos! Valójában ami elvisz a postára, meg a boltba, az élet más és szerintem lényegibb területein pont akadályokat készít! Van és nagyon sok dolog van, amit erővel, nem tudsz elérni. Azaz szeretet nélkül, csak szenvedteted magad benne.

Pl. Meg tudod erővel szerezni a párodat? Akarhatod ugye? Az kevés lenne! Akarhatod, hogy szeressenek, de vajon ha megerőszakolod a másik akaratát, abból mi lesz?

Akarni egy szuper munkahelyet… akarni kevés, fel fogsz mondani vagy kirúgnak, ha nem tudod szeretni és hivatásként tekinteni rá! 

Minél jobban akarod, ugye annál több energiát tolsz bele, bele kényszeríted magad, de mivel a kényszerben nem sok szeretet van, ezért nem oda fogsz jutni vele, ahová hitted, hogy el fog vinni.

Ez látszólag olyan eltökéltnek tűnik, de sok esetben csak ábrándozás. Az a sok sok energia, amit a célod elérésébe teszel, maga az akadály!

Tehát minél több az energiád benne, annál nagyobb falat építesz önmagad és a cél közé!

Az ábrándjaid azért kevesek, még ha nagyon is akarod, mert nem táplálja hit és szeretet!

Most lehet rázod a fejed, mert nem értesz egyet… mindannyian másképp tanultuk. Én is azt tanultam, hogy minden vasárnap délután a könyv fölött kell ülnöm és nem fejezhetem be estig és ennek majd lesz jutalma.

Hamarabb nem végezhettem, ezért ábrándoztam a könyv fölött, de nem jutott el hozzám a tudás. Egyszerűen nem hittem abban, hogy egyáltalán tudhatom, sőt meg kellett magam erőszakolni, hogy legalább a széken tudjak egy helyben ülni.

Azóta már sokan bizonyították, hogy nem kell erő ahhoz, hogy valamit megtanuljak… elég hinni abban, hogy képes vagyok rá és jóízűen, erőszakmentesen, eredményesen is lehet csinálni. Nem kell megerőszakolnom magam, ahhoz, hogy az eredményhez jussak, sőt! Lehet ezt szeretettel is csinálni! Nézd! Valójában ott ahol ennyi akar, meg erő van, ott túl sok a félelem attól, hogy nem kapja meg. A túlfeszített akarat, a bizalomnak a hiányáról tanúskodik. A hit ezzel szemben azt bizonyítja, hogy a kívánságod pillanatában már meg is van. A hit tudom még nem bebizonyított dolog, általában abban szoktunk hinni, amit nem lehet logikával bebizonyítani. Próbáljuk ezt a szót most kicsit átírni benned!

A hit az, amire nincs bizonyíték, mégis itt belül a zsigereidben is tudod, hogy létezik és biztos vagy benne, hogy „az lesz” vagy „úgy lesz” és létrehozod… nem csak úgy létrejön, Te hozod létre.

Úgy tudnám azonosítani, amiről nem tudod levenni a figyelmed tekintetét! Mint egy csodaszép valaki, akihez nagyon vonzódsz! Akit szeretsz, annak a társaságához nem kell erő, egyszerűen jól esik a társaságában lenni és feltöltődsz… ha szeretet nélkül vagy valaki társaságában, mert akarat kell, hogy ott maradj vele, ott lemerülsz és nem akarsz vele egy életen át, mindennap együtt lenni.

Ha nagyon intellektuális vagy, illetve a racionális dolgokhoz nagyon ragaszkodsz, akkor most jól nyisd ki a füled. Mit ér egy sor logikai összefüggés és egy hegynyi bizonyíték, ha a szíved mélyén nem tudod, hogy létezik az, amit épp bebizonyítottál logikával. Vagy mit ér az a szeretet, ami nem érződik. Lehet, hogy mindennap kapsz egy csokor rózsát, de nincs benne szerelem… azaz szíved mélyén érzed-e a rózsát vagy csak kaptál egy rózsát? Kell hinni, de az sem baj ha tudod, hogy az a rózsa a szerelemnek a kifejezése! Ha nincs mögötte meg ez a szerelem tudat, akkor az a rózsa csak rózsa marad, de nem lesz meg benne az érzelmi mélység. A hitre tehát nagyon nagy szükség van ahhoz, hogy ne csak vágyakozz valami iránt, hanem hogy meg is valósítsd azt! A tartalom ott kezdődik, ahol a szeretet!

Van mikor nagyon erőteljes benned a kétely! Persze a legrövidebb út az egyenes és talán túl szagos az, ami könnyű és egyszerű… tényleg imádunk jól megbonyolítani mindent.

Nézzük logikailag ezt az egészet! Akinek van hite, annak van önbizalma is! Az önbizalom abból jön létre, hogy öntudatos vagy! Az Öntudat, pedig abból a tudatosságból fakad, aki ismeri és használja önmaga értékeit! Ott ahol érték van, ott van bizalom is… fel sem merül a bizalmatlanság, hiszen megszakadna a kör és az egyensúly. Mert visszaértünk a hithez! Ahhoz, hogy ez a kör képes legyen kialakulni, információra és tudásra kell szert tenned, de elsősorban itt most Önismereti „információra” gondolok, ami azt vallja, semmi nincs véletlenül és minden érted van.

Bíznod kell abban a belső hangban, ami az előbbi állításomat igazolni fogja! Ha valami tudatosul, akkor megbízol abban a dologban és biztosítod bizalmaddal a táptalajt, amiből kihajtanak a lehetőségeid. A lehetőségeidből pedig olyan nagy hit nő, hogy képes is leszel ellenállni a „külső” kísértéseknek és már nem csak ábrándozol, hanem hittel és szeretettel teli szívvel létre is hozod. Mivel minden ami az életedben most is van, belőled hajtott ki, ezért ha valamit szeretnél megváltoztatni, akkor azt vizsgáld meg, milyen iránya volt a hitednek. Volt-e egyáltalán hited.

Mindenkinek van hite, csak van akinek a negatív irányba és van akinek a pozitív irányba tart a hite és az egész hitrendszere. 

Középen az origóban, ott ahol nem történik általában semmi, ott vannak az ábrándok, na meg az akaratok. Fontos az origó, hiszen kell a kezdeti lelkesedés… ami akkor zuhan, ha nem alakul át, szeretetté. A szeretett dolgainkat általában hatalmas lelkesedéssel csináljuk és szinte szenvedünk, ha abba kell hagyni.

A félelem pl. egy negatív irányú hit, a bizalom és a hité lényegében a pozitív megvalósítás irányába mutat. Legyen kívánságod! De ez legyen felszabadult kívánság. Ne raboskodjon, verd le róluk a félelem, aggódás, meg akarat láncait! Nem kell a bonyodalom, meg a mindenféle tutinak kinéző bizonygatás. Engedd el a bizonyítékokat! Hát nem arra vágysz, hogy csak egyszerűen legyen? Hogy csak egyszerűen megvalósíthasd?

Nem jobb szeretettel tenni a dolgod, mint akarattal megerőszakolni mindent és mindenkit? Mert Te fogod valamilyen formában képviselni az életet, mint ahogy eddig is tetted! Ez nem fog változni, mert mindenben ami az életünk, benne van a kezünk! Ne tartozz azok közé, akik megijednek attól, hogy teljesülnek az álmai. Legyél bátor, engedd el a racionális bizonyítékokat, az akarást és engedd közelebb magad a tudatos teremtéshez! Sokkal jobb szeretni azt amit létrehozunk, mint küzdeni az ellen, amit létrehoztunk!