Vajon mindenkinek vannak problémái?

előadó: Szikszay Csaba (mester coach) 

Az előadás tartalma:

Vajon miért hisszük azt, hogy természetes az, hogy van mindenkinek nehézsége? Miért hisszük azt, hogy amit sokan csinálunk vagy nagyobb hangot kap, az természetes? Úgy hiszem, élhetünk gondok és problémák nélkül… mi magunk csináljuk a saját terheinket, így le is tehetjük azokat. Amit csinálunk, azt abba is hagyhatjuk és csinálhatunk helyette olyat, ami hatékonyabban történik és sokkal inkább jellemzi a könnyedség és a vele járó örömérzet!

A tehermentességről soha nem szabad megfeledkezned, mert ez volt a kiindulópontod, ez voltál mindig is, csak aztán elkezdtél valamivé, meg valakivé válni!

És a tehermentesség elképzelései az idő folyamán, teljesen elérhetetlenné váltak, olyan sok réteget pakoltunk eredeti önmagunkra.

A teher mentesség jobban hasonlít ma egy raklapra, amire folyamatosan pakoljuk az elméleteinket, a hiteinket, szerepeinket, meg a millió féle címkéinket.

Szinte kivétel nélkül, mindannyiunk azon dolgozunk egy életen át akár, hogy ezek a terhek lekerüljenek a raklapunkról és újra megélhessük a tehermentes életet.

Azon ügyködök én is most szavaimmal, hogy lefejtsük együtt rólad azt, ami már nem lényeges, de mégis cipeled magaddal.
Téged is, engem is érnek a folyamatos hatások, nyomások, elvárások és újabbnál újabb rétegeket pakolunk fel az elménkbe.

Ha az élet nehéz, akkor a fejünk nehéz és az, amit megőriztünk eddigi tapasztalatainkban. Ezért a soha nem szűnő feszültségben élünk, pedig csak a „nehézről” való elképzeléseink és tapasztalataink terheinkről alkotott címkéink jelentését kéne átírni.

Megfakult emlékképeink olyan bevonatot képeznek eredeti önmagunkon, hogy aztán azon igyekszünk, hogy visszakopjunk a lényegünk legmélyén lakozó, minden ellen álló eredeti és tehermentes önmagunkhoz.

Amikor a sok hitrendszert képesek vagyunk lekoptatni, eljönnek azok a pillanatok, amikor már tisztán látunk és nem akarjuk becsapni saját magunkat.

Az őszinteség pillanatát akkor tudod felismerni, amikor áttetszővé válik ez a sok sok felpakolt réteg és teljességgel meg tudod élni azt, hogy nincs különbség a belső életed és a külső között.

A kettő mindig együttműködik akkor is, ha úgy hiszed egészen más vagy bent, mint kint… csak hiszed, hogy más vagy és talán találsz különbségeket, de ezektől a bizonyítékoktól függetlenül: amilyen a lelked, olyan az életed!

Ami a fejedben van kép az életről és benne önmagadról, sokszor különbözik attól, amilyen valójában az életed. Ez a különbség teszi nehézzé és feszültté azt, ami könnyed is lehetne és békével teli.

Ezek a „nehézre összpontosító” bizonyítékok egyébként olyan hitrendszerek, elképzelések, amik nem engedik meglátni a valódiságodat… ezeket érdemes elkoptatni és nem növeszteni, eredeti önmagadról! Mert az élet valójában, nem nehéz és nincs ellened. Az elképzeléseid teszik olyan fárasztóvá és feszültségtől duzzadóvá.

Amikor megéled az egyensúlyt és elengeded azokat a színezéseket, amik befestik a valódiságodat. Ez a sok sok festési réteg, jöhet a kultúrából, a tapasztalataidból, szellemi vagy vallási képekből, a szüleid neveléséből.

Ezek mind mind csak elképzelések, azaz megfestett elméleti valóságok, de nem a valóság. Sokszor csak hisszük, hogy működünk, hogy működik az életünk, ebből aztán egy csomó elméletet összeszedünk és elkezdünk tapasztalatokat gyűjteni az igazunkról.

Az önigazolásokat akarjuk bebizonyítani arról, hogy a hit, amiből rendszereket faragtunk, tudás is és általában az, amit megtapasztalunk, el is hiteti velünk.

De vajon mindennek minden oldalát látunk? Kétlem! És ha igazat adsz most nekem, akkor meg fogod azt is kérdőjelezni, hogy mire vagy képes vagy mitől is kéne tartanod.

Amit most árulok, az az eredeti önmagad! Nem egy szépen csengő dal, ami elringat és elvisz olyan elméleti helyekre, aminek még csak gondolatától is jól érzed magad. Van egy pont, amikor ez már kevés.

Ha most tartasz önmagad felkutatásának az elején, örülni fogsz, hogy jól érzed magad. De a valóság az, hogy egy újabb „hazugság” réteget húztál az amúgy is jól megpakolt terheidre. A szíved viszont önállóságra vágyik, nem egy újabb érzelmi festékre.

A bevonat képződése a szív tompulása!A szívünk viszont mire vágyik? Arra, hogy kibontakozhasson az élményeink tengerében a lelkünk pedig azt szeretné, hogy, mint egy delfint, hagyjunk úszni az élet vizében, minden kontroll nélkül, szabadon.

De ne feledd el soha, hogyha a szíved megkeményedett és szikkadt, az nem tud úgy funkcionálni, ahogyan azt elvárod tőle.

Ha most ilyen érzelmileg is kemény életet élsz, javaslom, hogy képzeletben vedd a kezedbe a szíved és engedd bele lágyan az életedbe, mint egy kis halacskát a vízbe.

Legyél vele, önmagaddal kicsit gyengédebb, hogy a csodát, amit életnek hívunk, rajtad keresztül, meg tudjon nyilvánulni. Ne bujkálj senki elöl, mert ezzel okozol magadnak nagyobb traumát és újabb lelki terhet.

Gyakran fuldoklunk abba a téveszmében, mi szerint veszélyben vagyunk, ha nyíltak vagyunk, mert azzal majd jól vissza lehet élni.

Semmit nem lehet messzebb vinni az igazságtól, mint azt, hogy az együttműködés az élettel és az élet minden lakójával csak a messzeségből és ha lehet jó messziről élhető csak meg biztonsággal.

Ahhoz, hogy bántva legyél, ahhoz hogy visszaéljenek a nyitottságoddal és mondjuk jól megzsaroljanak, az az előfeltétele, hogy van mitől félned és van mit rejtegetned.

Valójában csak a szerepeinket féltjük, meg az önmagunkra felkent álarcokat, meg címkéket. Engedd meg, hogy ezek inkább kopjanak, mint tovább épülhessenek az egóddal.

Ne hidd, hogy szükséged van rájuk. Neked az eredeti önmagadra van szükséged! Se többre, se kevesebbre! Mert önmagad, eredeti fényed képes beragyogni a sötétséget és félelmeket!

Te fogod nyújtani és senki más azt az értéket, akit a kezdetektől fogva képviselsz! Ha valami értéktelen, az soha nem te leszel, hanem a felmázolt hitrendszered és elképzeléseid, amiktől soha ne félj megválni!

Az érték Te vagy és mikor ezt látod tisztán, akkor eltűnik a különbség külső és belső között. Akkor a belső lelki világod és a külső életed, tisztán összekapcsolódik és szimbiózisban kezd el lüktetni.

Akkor már azt is fogod látni, hogyan hozod létre azt az életet, amiben most is élsz és nem lesz kérdés számodra az, hogyan élj Önazonos életet tudatosan.

Akkor egyszerűen nem vagy képes másképp élni! Minden erőlködés és teher nélkül megtörténik veled az Önazonos élet! Az a csodálatos eredeti önmagad, amit te képviselsz!