Nincsenek hibás kapcsolatok!

előadó: Szikszay Csaba (mester coach) 

Az előadás tartalma:

Amikor a szerelmi kapcsolatok balul ütnek ki, azaz elromlanak vagy elcsendesednek, azoknak oka mindig a kapcsolthoz csatolt szándékban keresendő. Milyen szándékkal vagy benne egy kapcsolatban, vagy milyen szándékkal kezdesz el egy kapcsolatot, esetleg fejezel be?

Valahol ott kezdeném, hogy nincs hibás kapcsolat és soha nem ütnek ki balul. Nagyon leegyszerűsítve, nem felelnek meg az elvárásodnak. A hiba csak akkor jöhet létre, ha van tökéletes is.

De valójában, fogalmunk sincs milyen egy tökéletes kapcsolat, mégis hibákat találsz. Nagyon furcsa ellentmondás, mert ha tudod milyen az a tökéletes kapcsolat, mert kitaláltál róla valamit és létre is jönne, tehát megélnéd, akkor sem lenne elég.

Hibát találunk ott is, ahol soha nincs kész semmi. A kapcsolatok olyanok, mint az anyagcsere. Soha nem lehet készre csinálni, nincs az a pont, amikor valakiket kiállítanának egy vitrinbe egy cédulával, hogy : követendő példa, ilyennek kell lennie a tökéletes kapcsolatnak.

Lehetséges, hogy látsz olyan párokat, akiket tökéletesnek gondolsz, de csak gondolod. Nincs ilyen, mégis hibákat fedezel fel a sajátodban. Tudod miért? Mert az indítékaid nem eléggé üdvösek ahhoz, hogy fenn is maradjon.

A legtöbb ember, úgy lép bele egy kapcsolatba, hogy fél szemével azt keresi, milyen hasznot húzhat belőle, kielégíti-e a másik az igényeidet és nem azt, mit tehetsz hozzá az egészhez.

A kapcsolat célja az, hogy eldöntsd, melyik részedet szeretnéd megmutatni, melyik részedet szeretnéd használni a kapcsolatban és nem az, hogy a másik ember mely részét kívánod megragadni, illetve megtartani.

A kapcsolat egyetlen célja, nem a másik, hanem Te. Meglelni, felépíteni, megélni azt, Aki tényleg Te vagy. A kapcsolatok, nagyon nagy segítséget nyújtanak neked abban, hogy tényleg találkozz saját magaddal.

Szívbemászó azt állítani, hogy Te semmi voltál a kapcsolatod előtt, addig ameddig nem találkoztál a másikkal. Persze, hogy nem lenne igaz sem. Sőt annál is rosszabb, mert hirtelen nyomást gyakorol a párodra, utána majd mindenáron meg akar neked felelni, hogy az legyen, aki nyilvánvalóan nem Ő.

Igazán megható kijelenteni, hogy akkor váltál teljes emberré, amikor a másik megjelent melletted. Sokan, akik öntudatlanul úsznak a kapcsolat ópiumos kábulatában, ezt meg is erősítenék most, mert tényleg ezt élik meg.

A szerelem sokszor ad értelmet az ember életének, a szerelem tényleg képes erre, de azok, akik öntudatlanul a másikat használják, bálványokhoz hasonlítják a párjukat, azok tévednek. Soha nem a személy, hanem az érzés az, ami felemel és értelmet ad. A bálványok, emberek erre nem képesek.

A kapcsolatod, soha nem egészítenek ki, soha nem adnak semmit hozzád, pusztán abban segítenek, hogy felismerd önmagad teljességét és ezt a teljességet, megoszthasd a másikkal.

Ez minden kapcsolat alapja, kiküszöbölhetetlen ellentmondása is, mert nincs szükséged a másikra, hogy megéld saját magad teljességét, viszont nem lehetsz teljes mértékben szabad a másik nélkül.
Egyedül is képes vagy önmagad lenni, viszont mikor kapcsolatban vagy, bármikor mondhatod a párodnak, hogy ma este szeretnék egyedül lenni.

A teljesség úgy teljes, ha van választásod és szabadságod. Egy szerelmi kapcsolat, soha nem lehet rabság. Tévednek azok, akik szingliként szabadnak érzik magukat és egésznek.

Sokszor sírnak egyedül otthon vagy már elfelejtettek sírni is és lemondtak a kapcsolat lehetőségéről. Egy kapcsolat legnagyobb próbája az, hogy mennyire feleltek meg egymásnak. Te neki és neked Ő. Valójában, nem ez a legnagyobb kihívás, hanem az, hogy mennyire feleltek meg a saját elképzeléseiteknek.

Minden kapcsolat szent! Minden kapcsolat üdvös! Ezt azért állítom, mert nagyszerű lehetőséget kínál az önismeretedhez. Ez lehet nem fog tetszeni, mert azt akarod, hogy törődjenek veled, vágysz, csimpaszkodsz a másik szeretetéért… ne a másikkal foglalkozz egy kapcsolatban, hanem saját magaddal.

Ez biztos, hogy nagyon mélyen érint, de legyél most nagyon figyelmes. Meg fogom magyarázni. Tudom, hogy mindenkitől azt hallod, hogy foglalkozz a másikkal. Vajon milyen világban élnénk, ha mindig mindenki csak a másikkal foglalkozna és senki sem magával?

Ha a másikra összpontosítasz, akkor tönkre fog menni a kapcsolat. Azzal leszel elfoglalva: Milyen a másik? Mit gondol? Mit szeretne? Mire számít? Milyen reakciója lesz? Ezek mind nem számítanak. Csak az számít, te hogy viszonyulsz a kapcsolathoz. Mit érzel? Mit gondolsz? Mit érzékelsz? Milyen a hangulatod? A válaszaid fogják meghatározni mennyire tartalmas a kapcsolatod. Gondold végig és igazat fogsz adni nekem.

Most nem a tartósságára szeretnék rávilágítani, csak is a minőségére. A másik kedvére teszel, de azt rossz szájízzel teszed, -1 a kapcsolat rovására. Ha ezt halmozod, egyre rosszabbul leszel, csak azért mert az időre figyelsz, a tartósságára és nem a minőségére.

Tegyél a másikért, de figyelj oda magadra közben. Tudj magadról és arról is, mit szeretnél megélni egy kapcsolatban. Nem az a fontos, hogy mit szeretnél, hogy tegyen a másik veled, hogy beszéljen, hogy bánjon veled, hanem az, Te mennyire figyelsz oda magadra.

Mennyire vagy fontos egy kapcsolatban? Önmagadnak. Nem a másik fogja ezt a minőséget meghatározni. Ha fontos vagy, megengeded magadnak az igazi érzelmi minőséget, függetlenül attól, hogy a másik mit tesz veled. Persze ebben sok a kockázat, mert egy kapcsolat indíttatása, ha nem tiszta, összedől és elporhad. De ez a kapcsolat kockázata… számodra nem kockázatos jól lenni.

A te életed minősége pedig azon múlik, mit vagy hajlandó érzelmileg megengedni magadnak. Ha odafigyelsz magadra, már nem az fog számítani hol és miben élsz, hanem az fog, hogyan éled meg azt, ahol és amiben élsz. Ne bálványozd a másikat túl. Legyen neked fontos, fordulj hozzá szeretettel, de nem tőle függ az, milyen vagy, csak is rajtad. Megélheted a szerelmet kockázat nélkül, ha tudod, Te választottad és nem a másik adta neked.

A szerelemhez, mint állapothoz választódnak és olykor eltűnnek emberek azért, hogy újra megélhesd valakivel. Ez egy folyamat, amit Te csinálsz, sokszor öntudatlanul is. Tudnod kell, rajtad áll vagy buki… megfigyeled és megtanulod, hogyan csinálod Te… és nem a másik veled.