Nem a körülményeid határozzák meg a lehetőségeidet!

előadó: Szikszay Csaba (mester coach) 

Az előadás tartalma:

Az isteni szikra minden emberben ott van, csak a felszínre kell hozni és szítani kell, hogy lángra kapjon és megvilágítsa a lehetőségeket.

Lehetőséget arra, hogy a kezébe vegye életének az irányítását. Ébredj fel abból a kiszolgáltatott állapotból, amit tapasztalsz a nagy világban.

Azért, mert sokan mondanak le a körülményeikre hivatkozva arról, hogy semmit sem tehetnek, ne befolyásoljon. Inkább erőt, inspirációt adjon arra, hogy „csak azért is” szembe mész a tömeg vakságával és szembe nézel azzal, ami az utadba kerül.

A láng, amit ilyen állapotban képviselsz, úgy égeti el az akadályokat, mint a legapróbb gyufaszál a vékony papírt. Ismerd fel önmagadban azt a természetedet, aki azt a táptalajt nyújtja, amiben a dolgaid ki fognak hajtani, növekedni és megérni képesek.

Ápold! Szeretettel vagy képes növeszteni azt a szépséget, ami a sötétségből megmutatta magát önmagad lángjának fényében. Te vagy az a táptalaj, ami támogatja a beléd elvetett mag növekedését, mert megvan benned az a képesség, ami a lehetőségeid kiaknázásához szükséges.

De a képességeid mindaddig szendergésre vannak ítélve, amíg nem vállalod önmagad! Azaz nem vagy az a közeg, az a megfelelő körülmény, amelyben növekedhet és fejlődhet.
Te önmagadon belül rendelkezel a mennyország minden tulajdonságával, de ameddig ezt a felismerést eltolod, addig a helyzet az, hogy beton koporsóban tárolod azokat az értékeidet, képességeidet magként, amik nem képesek ilyen mentalitásban kihajtani.

Törd fel a megkövült, beton hitrendszered, amik arra a sikertelen tapasztalatra épülnek, amivel magyarázod a lehetőségeid határát.

Túl sok olyan lélek van a világban, akik soha nem fogják ráébredni erre és szűkös életet képesek csak élni. Kell az a tudatos erő, ami összetöri a régi bebetonozott, téves élet igazságok hitrendszereit!

Vedd elő önmagad, mert valódi önmagad pillanatok alatt töri össze a hitrendszereid valótlan tapasztalatait. Csak engedd magad előre, legyél tényleg az az isteni szikra, aki begyújtja és felfűti az életet minőséggel, jól eső meleggel, és világossággal.

Így elmúlik a sötétség és tudatlanság bizonytalansága, de megjelenik a tudatosság biztonsága. A magod ilyen közegben kihajt és akkorára nő az életed, amekkorára csak növeszted!

Én csak a képességeidet és a lehetőségeidet látom, bízom benne ilyen megvilágításban számodra is fontos lesz meglátni, keresni és kutatni.

Mert aki keresés és a kutatás szikráját használja és nem mondja azt „hogy csak ennyi jutott nekem”, az előbb vagy utóbb egy gyümölcsöző fáról fog enni!

Könnyedén megtenni a feladatokat. Mindenki vágyik erre a laza életre, állapotra. Persze úgy, hogy az eredmény jobb vagy legalább ugyanolyan lesz mint volt. Sokan hirdetik a harcot és a “muszáj megtenni mert sok múlik rajta hozzáállást”.

Dönthetsz, hogy lazán éled az életedet, vagy inkább harcolsz. Tudom, megint az eredmény az ami nem mindegy. De, tényleg nem mindegy. Ha az eredmény ugyanaz, vajon képes vagy arra, hogy könnyedén juss el a célba? Tudsz dönteni arról, hogy feszülten vagy ellazultan?

A legtöbb ember érzelmileg olyan mint a kaméleon. Keresi a nyugodt körülményeket, hogy egy kicsit megpihenjen és bajban van, amikor egy feszült ember társaságába kerül.

Te is szeretsz kaméleonkodni, vagy inkább kicsit jobban odafigyelsz magadra és nem csak elméleteid vannak arról, hogy rajtad múlik, milyen az életed. A kaméleon előnyben van, mert eszébe sem jut rosszul érezni magát, akkor, ha éppen piros vagy kék színt ölt fel.

Az emberek viszont még a kaméleonhoz képest is hátrányban vannak, mert átszíneződnek ha dühös környezetbe kerülnek és még agyon agyalják magukat e miatt.

Csak gondolj arra, mit válaszolsz arra, hogy: Milyen volt a napod? Hogy vagy? Kivétel nélkül mindenki azt fogja válaszolni, hogy jó napom volt, mert jó dolgok történtek velem… vagy rossz napom volt, mert nem jó dolog történt velem.

Gondold át a választ, mert ha nem úgy történt a napod ahogy szeretted volna vagy épp tele volt feszült emberrel a napod, attól Te még lehetsz jól, élhetsz könnye életet, könnyedén.

Rajtad múlik, hogy milyen érzelmet választasz, akár a mai napra is. Rajtad múlik, hogy mit élsz meg abból, ahol vagy, azokkal, akikkel vagy. Csak, hogy értsd, hogy melyik az optimálisabb állapot. Egy hegyre lazán is fel lehet jutni és talán gyorsabban is, mert feszülten, küszködve minden lépés gyötrelem és kitartást igényel.

A lazaság, most a szó jó értelemében értendő, nem a hanyagságon és nem törődésen. Most a ténylegesen fontos dolgokról van szó és a törődős emberekről, nem azokról, akik közömbös életet élnek és tojnak bele a nagyvilágba. Vajon akkor törődsz valamivel, ha agyon mérgezed magad a dühöddel és a darabosságoddal, vagy akkor is, amikor lazán állsz hozzá?

Ha futottál már, akkor tudod, hogy laza izomzattal messzebbre jutsz és gyorsabb vagy. A merev, erőlködő izomzattal, pedig egy lépés is nehezedre fog esni. De hogy mitől lesz laza valaki? A felfogásával. A csináláshoz kötődő érzelmi állapotától. Nem kaméleonkodik, hanem odafigyel magára… választhatja a feszültséget, de a lazaságot is. Egyiket sem tagadja meg, mert tudja, mikor melyiket érdemes használni.

Először azt kell megértened, hogy mi a cselekvés természete és a benne lakozó energiákat… másképp nem fogod érteni, mi is ez az egész lazulós duma. Hiába akarod lehetetlenné lesz, ha bizonygatod a kitartásodat, most nem a kitartás a lényeg.

Mert így egy erőszakos világról beszélünk és nem a szeretetedet éled, én az utóbbit sokkal fontosabb. az utóbbit jobban kedvelem. Amit szeretsz csinálni az csak kívülről lesz kitartó, mert számodra minden egyes perc, amit a szeretendő dologgal foglalkozol, ajándék lesz.

Mint amikor gyerek korodban elmajszoltál egy csokit. A nagyi azt látta, hogy milyen kitartóan eszel, míg Te csak élvezted a falatozást. Az amivel foglalkozol, legyen az a munkád vagy egy első randi vagy valamilyen sport is akkor válik lazává, ha szereted csinálni.

Rajtad múlik, hogy az erőszakot működteted és beleerőszakolod magad valamibe úgy, hogy semmi kedved hozzá. Csak azért, hogy kitartó legyél, vagy ugyanebbe a dologba beleteszed a szeretetedet és lazán végigcsinálod.

Csak gondolj bele egy görcsös randiba… mert Te akarod a másikat. Vajon meddig lesz így találkozgatás? Ha hozzájutsz a másikhoz, a görcseiddel összeroppantod a csontjait.

Akarod, mert akarod, de hol van a lényeg. Hol van az élmény, ami abból jön, hogy szereted ezt a „randit”, ezt a munkát? Szeretheted, mindegy kivel találkozol, mindegy milyen a munkád. Ha már csinálod, ne mérgezd agyon magad. Sokan szeretnének lazán élni, de képtelennek érzik magukat rá.

Az ellazulás olyan, mint amikor a magból óriási fa lesz. Nem lehet erőltetni, siettetni.

Meg kell értened az egész jelenséget. Miért foglakoztat annyira a csinálás, a tett. Miért méred tettekben az eredményeidet? Két fontos aspektusa van: az egyik a cselekedet, a másik a cselekvés. A cselekedet nem cselekvés a cselekvés nem cselekedet. Homlokegyenest ellentétesek egymással.

A cselekedet az, amikor egy szituáció megköveteli és Te válaszolsz, reagálsz. A cselekvés az, amikor nem számít a helyzeted, nem válaszként reagálsz, hanem nyugtalan vagy és minden amit teszel egy ürügy a helyzet életrekeltéséhez.

A cselekedet kiegyensúlyozottságból ered, a cselekvés pedig kiegyensúlyozatlanságból. A cselekedet pillanatról pillanatra történik, a cselekvés pedig a megélt terhekből ered.

Nem a jelen szituációkra adja a megoldást, sokkal inkább a nyugtalanság ömlik belőle. A cselekedet megoldásközpontúan kreatív, a cselekvés pedig ledózerolja a lehetőségeket. A cselekedet laza, mert biztos magába, a cselekvés pedig tele van félelemmel, kételkedik nem csak a feladat sikerében, de még önmaga képességeiben is.

Nagyon nagyon finom a különbség, de lényegre törően más akkor, ha szerinted is a tettek változtatják meg a világodat, a világot. Például ha éhes vagy, akkor eszel, ez cselekedet.

De ha nem vagy éhes és mégis eszel, ez cselekvés. Megvan miért híznak el olyan sokan? Nem azért csinálsz valamit, mert szükséges, hanem azért csinálod, mert a belső szükségleted ezt kívánja, belső késztetés az erőszakra. Az egyik tudatos, a másik ösztönös. Az erőszak, soha nem tudatos, az erőszak mindig ösztönös.

A cselekvés megszállottság. Nem tudsz benne önmagad maradni. A cselekvésen keresztül vezeted le a feszültségedet, a haragodat, a tehetetlenséged. Sok anya, ezért pofozza meg a gyereket, mert nem tud mit tenni vele, nem tudja rávenni valamire. Mivel neki mindenképp tenni kell valamit, ezért ösztönösen jön a pofon… majd a megbánás. “Nem akartam ezt tenni”… a bűnbocsánat.

Inkább csinálj valamit, mint semmit? Remélem érted a lényegét. Meg kell tanulnod, a legoptimálisabbat megtenned, de ha a helyzet azt kívánja, akkor semmit se érdemes tenni. Vagy ha még egy másik szállóige szeretnék hivatkozni: Miért vesztegeted az idődet? Az egész világ át akar rohanni az életen. Az aktivitás iránti megszállottságot kell meglátnod és a saját életedben kell ezt megtalálnod.

Ez a folyamatos, aktívkodás, feszülté tesz, ha ne törődsz kicsit magaddal és a lazaságoddal. Nem kell mindig aktívnak lenned. Megérdemled a pihenést is. Bár gyerek koromban én is azt hallottam a tanáraimtól, hogy: csak akkor fogadom el a hiányzást, a pihenést: ha meghaltál vagy beteg vagy.

A lazítás, a pihenést senki nem engedheti meg magának látszólag, csak is alibivel igazolható. Pontosan ezért beteg az egész világ, mert ha fáradt is valaki, csak úgy nem dőlhet le, csak úgy nem pihenhet. Pedig a pihenés adná meg a lendületet és fásultságból érdeklődővé aktivizálódna.

A cselekvés az, amikor a cselekedet nem releváns. Gondold át az életedet… 90%ban csak cselekszel és küzdesz önmagad ellen. Elpazarlod az energiáidat, persze, hogy nem érsz soha célba vagy csak nagyon ritkán.

Az ellazult ember nem megszállott, megengedi magának a pihenést is, ezért az energiái felhalmozódnak benne. És amikor eljön a cselekedet ideje a tettek ideje, céltudatosan a megoldásba fektet mindent. Az ő szeretetével és ha tetszik, kitartásával együtt.

Csak így érhetsz célba, másképp, pazarolsz és kanyargós utakon jársz. Csak egyenesen és ebbe az egyenesbe, néha belefér a pihenés is és az az aktivitás is, ami nem dühöngéssel vezetsz le, hanem feltölt téged energiával.

Nem az a kérdés mit teszel. Hanem az, hogyan teszed! A hogyanból éred el azt, amit mindig is szerettél volna elérni. Mert felismered a legjobb megoldást és azt előnyöddé teszed. A lehetőség, soha nem görcsös akarással kezdődik, illetve azt mondanám, nem annyi lehetőséget ad, mintha lazábban látnád a dolgaidat.

Engedd meg magadnak a lazaságot, mert sokkal egyenesebb és célratörőbb, mintha a kitartásoddal mutatnád a legtöbbet a többieknek azt, hogy Te mennyi mindent megtettél.

Lehet, hogy sokat tettél, de úgy tűnik nem elég az eredmény, mert akkor az eredményeidre lennél büszke. Megengedheted magadnak a lazaságot, a könnyedséget és akkor az eredményeidre is egészen biztos, hogy büszke tudsz lenni!