Hogyan tudod megváltoztatni a tapasztalataidat?!

előadó: Szikszay Csaba (mester coach) 

Az előadás tartalma:

Azért, mert “nem érzed magad jól” az autópályán utazva az autóban, még nem állsz meg. Ha így lenne, egészen biztos vagyok benne, többen állnának az út szélén, mint akik haladnak.

Sokan állítják azt, hogyha nem vagy jól, akkor nem a saját utadat járod, váltanod kell. Nem kell, de érezheted másképp is magad. Nem az úttal van baj, hanem amit az úton tapasztalsz, érzel.

Ezen az úton valaki rángatja a kormányt annyira feszült és van aki végig dalolja, olyan jókedvű. Bármit tapasztalhatsz, az út nem lehet felelős semmiért!

Az autópályán gurulva is vannak kellemes és kellemetlen pillanatok. Mindezek ellenére, szinte mindenki megérkezik oda, ahová indult. Akkor is elindulsz az autóval, ha kellemetlen tapasztalataid vannak. Sokan földbe gyökerezett lábbal, halálfélelemmel tekintenek oda, ahová az “elképzelt” tapasztalataikat cipelték. Hagyd abba a nyavalygást! Haladj tovább!

Az életben mindenre szükség van. Nem fölösleges senki és semmi sem benne, mert ami van, az nem lehet fölösleges. Vannak fájdalmas és nehéz események, ezt be kell látni, viszont nem elfogadni annak szükségét számomra azt jelenti, megrekedtél az időben és nem veszel tudomást arról ,ami éppen zajlik veled.

Pár nap múlva, majd a mai nap miatt fogsz siránkozni, pont azért, mert nem vettél benne részt. Ami most történik veled, az egy nagyon régi folyamat része.

Ezt a folyamatot sokféleképp megélheted, örömmel vagy haraggal is, de ez mind kellett ahhoz, hogy Te kialakulj. Ez volt az, amiben felnőttél, vagy lehet még mindig nősz.

Pedig már sok évnyi tapasztalatot tudsz felmutatni. Itt az ideje, hogy kibújj a tojáshéjadból! Tudomást vegyél arról, hogy a nyavalygásnak nem lesz se eleje, se vége, ha most nem fejezed be.

Ne légy türelmetlen. Hiába szeretnél sietni, a rohanás lelassít, persze a halogatás is. Adj magadnak időt, hogy éretté válhass és ne hibáztasd magad, mert korábban még ezt nem láthattad, korábban még nem voltál ennyire kész, mint most. Ha mégis előveszed magad, ne feledd soha, ki az aki hibáztatja saját magát.

Ez úgy hangzik, mintha a “jó” meglátásaidat büntetnéd, mintha nem lenne szabad másképp látnod az életedet, most, mint korábban. Az önmarcangolásnak semmi értelme, jobban lassít mint a rohanás vagy a halogatás.

Békülj ki magaddal és azzal a valakivel, aki eljutott önmagához, eljutott oda, ahol most is vagy, mert saját magad vagy.

Gurulsz az autópályán, egyenesen az álmaid irányába és már jó pár álmon túl vagy, mire eszedbe jut az, hogy értékeld azt, amit eddig fel tudtál mutatni, el tudtál érni.
A tapasztalataidnak akkor van értelme, ha érték alapú. Ha téged és a képességeid értékét adja vissza, máskülönben égesd el, mint egy papírdarabot, mert semmire sem jók, csak fölösleges agyalásra kényszerítenek és megfájdul tőlük a fejed.

Sokan vannak, akik rengeteg fölösleges energiát szánnak arra, hogy meggyőzzék magukat és másokat is arról, hogy milyen az a tapasztalat, ami akadályt képez, csalódást eredményez.

Okos emberek, okos érvekkel győzik meg egymást fölöslegesen arról, mit, miért nem lehet élni, eléri, megcsinálni. Olyan mintha azt bizonygatnák a halnak, milyen nagyszerű kosárlabdázni, a lehetetlenre szeretnének bizonyítékokat, tapasztalatokat gyűjteni. Még a kérdés is rossz…

Nem kell, hogy értsd ezt a nyelvet, a halnak is hiába magyarázod a kosárlabdázást, nem ért belőle semmit. Tehát neked is hiába magyarázzák, nem kell értened a sikertelenséget, a keserűséget vagy bánatot ahhoz, hogy sikeres legyél, örömmel teli és vidám.

Neked az utóbbi nyelvre van szükséged ahhoz, hogy mindennapossá váljanak a tapasztalataid jó oldalai. A tapasztalat nem csak jó és rossz lehet, de van iránya is. Sokszor a régi tapasztalatok jutnak az eszünkbe, megvizsgáljuk a régi eredményeket és abból követeztetünk a jövő vagy a jelenlegi eredményekre.

Ez tényleg nem ilyen egyszerű, mert sokkal egyszerűbb.

Töröld ki a régi tapasztalatokat az életedből, mert nem vagy egy számítógép program, amit megírnak előre és úgy teszi a dolgát. Te nem a tárgy vagy a mondatban, hanem az alany.

Az alany pedig képes új lapot nyitni az életében, képes kíváncsi lenni, bármire képes, ha kíváncsi és nem az emlékekből táplálkozik, hanem új, a jelen kornak megfelelő tapasztalatokat gyűjt össze.

Engedd meg magadnak az új ízeket, vagy akár a régen elkönyvelt kellemetlen ízű tökfőzelék új ízét, mert lehet ma már nagyfiú/lányként, megértél az új tapasztalatokra, élményekre. Sok férfi gyerekkorában nem szerette a sört, mára pedig a kedvenc üdítője.

Nem hiszem, hogy ott meg kell állnod, hogy nem ízlik, fáj, kellemetlen… haladj túl a régi tapasztalatokon, újulj meg, nyiss új mondatot az életed nagy könyvébe azért, hogy teljes képet kaphass mindenről.

Legyél tájékozott és a tájékozottságod tapasztalatait használd fel a mindennapokban. Haladsz most is az autópályádon! Tudd, hogy haladsz folyamatosan az álmaid felé, még akkor is, ha látszólag olyan, mintha megállnál!

A legjobb módja az életünk újratanulásának az, ha új tapasztalatokat gyűjtünk. Mert amit tudunk az életünkről, azt megtapasztaltuk és amit megtapasztaltunk tudást, az alapján éljük az életünket. Amit most tudsz az életedről, úgy éled az életedet.

Ha szeretnél az életeden változtatni, akkor a tapasztalataidon kell változtatni, hogy más tudj az élet működéséről és így ha a tudásod megváltozik, akkor az életed is más irányba mozdul.

Itt csak beszélni tudok neked, néha tudom ez is elég, de tudom, hogy a tapasztalat, amit adhatok neked, nem csak szavakkal, az radikális változást eredményez.

De amikor nagyon makacsul ragaszkodik, persze nem szándékkal, de olyan mintha ráragadt volna a tenyeredre az a kellemetlen tapasztalat, azt csak egy új élmény tudja leszedni. Csalódások, fájdalmak, félelemek, kiábrándultás, bizalmatlanság és még sorolhatnám azokat a tapasztalatokat, amiket mindannyian megéltünk.

Viszont, amikor ezek érzelmileg nagyon beépülnek, mert annyira erős a tapasztalat, akkor úgy veszik át a hatalmat az életed felett, hogy észre sem veszed. A tudatalattidba kerül és ezek azok a fájdalmas tapasztalatok, amik miatt nem sikerülnek az életben a dolgaink.

Ha felszínre kerülnek és tudatossá tesszük őket, akkor egy erősebb, tapasztalattal lényegében megsemmisíted azokat. Ha érzelmileg mélyen megéled a szeretet, a szerelmet, a sikert, a bizalmat, a reményt… akkor sikeressé tudod tenni az életed minden területét.