fbpx


A tökéletes felé törekszik mindenki, annak ellenére, hogy semmi sem tökéletes, de ugyanakkor úgy tökéletes, ahogy van. Akkor hogyan is van ez?

A szabályaid szerint alakítottad olyanná az életed, mint amilyen most is, még ha nem is tetszik minden a mostaniban, Te csináltad magaddal. Az elképzeléseid azok, amik hajtják a malmodat. Az elképzelésed olyan, mint a víz, beférkőzik mindenhová. Az elképzelésed adja az alapot az életed minőségéhez.

Ha ettől eltérsz, vagy új medreket építesz, akkor egészen biztos, hogy az „élet vized” is abba az irányba fog haladni, ami esetleg minőségibb élethez vezet.

Az „élet vize” bármerre képes haladni, ha megfelelő medret vájsz neki. A megfelelő és a tökéletes talán nem a legjobb kifejezés, de a szabályaid minőségét képezik. Ezek a szabályok sokszor vélemények formájában jelennek meg. A vélemények jöhetnek kívülről és jöhetnek belőled is, lehet mögöttük elégedettség, vagy akár elégedetlenség is.

Az elégedettséget emelném ki, ami nem a beletörődést jelenti, hanem a motivációt, további „tökéletes” medrek vájásához. A tökéletesre törekszel a magad módján, mint mások, akik hasonlóan törekednek ugyanerre, csak ők a saját elképzeléseik, szabályaik alapján vájnak újabb medreket.

Valamiért nem akar senki megfelelni a másiknak. Már közhellyé vált az, hogy ne másnak feleljünk meg, hanem saját magunknak. Talán Te is bólogatsz és eszedbe sem jut, hogy csakis magadnak megfelelj meg.

Ez az általánosság pedig olyan félelmeket és szabályokat rejt, amik azt sugallják, hogy az a fontos, hogy ne felelj meg másnak.

Az ilyen megfeleléshez kötött szabályok inkább hátráltatnak, mint támogatnak. A megfelelés, máshoz vagy magadhoz kötve is ugyanazt jelenti. Viszont ha másról szól és tagadást fejez ki, akkor önmagad megfelelését is ugyanígy szabotálod. Nem azért, mert Te is a másik vagy, mint egyes tanítások szerint, hanem azért, mert a megfeleléshez félelmeket kötöttél.

Az alany teljesen mindegy kiről szól, az agyad nem tesz különbséget. Csakis tényként kezeli a dolgokat és mindent magára vesz, még akkor is, ha másról van szó. Ha hajnalban felkelsz álmodból, hirtelen azt sem tudod, valóságban vagy épp álomban vagy. Pont azért, mert az agy nem tesz különbséget álom és valóság között, így a megfeleléshez kötött személyt is veled hozza párhuzamba.

A félelem nagyon nagy bűvész, mert szabályokat alkot arról, mi a helyes és mi a helytelen. Valójában csak a másik véleményétől retteg az, aki nem akar megfelelni, mert egészen biztos vagyok benne, hogy magadnak sem tudsz megfelelni.

Erre kontrázik rá a félelem és azt állítja: persze, hogy meg tudsz. De nem a másik a fontos, hanem Te. Ez így helyén és rendjén is van, nagyon fontos vagy, de a másik véleménye is téged fog visszaigazolni, mert csak önmagaddal azonos véleményekre nyitott a füled.

A másik bármit képes a szájával kifejezni, viszont vannak dolgok, amit képtelen vagy meghallgatni, mert nem fér bele az értékrendedbe. A megfeleléssel semmi baj nincs. Ha baj is van valamivel, az a saját szabályaid alkotása és az, ahogy ítélkezel a fölött, ami belőled árad.

Az, ami belőled jön, de a másik szájából hangzik el azonos a másik és saját magad megfelelésével is. Nincs különbség közted és közte. A félelem tesz csak különbségeket és csak félelemből vagyunk képesek ítélkezni mások fölött. Becsapod magad pont azért, hogy ne vegyél tudomást a valóságról.

Duális hozzáállásával tagadja az egyik oldalt, a másikat pedig dédelgeti. Különbséget tesz közted és a másik között. Téged kiemel, a másikat pedig elítéli és felelősségre vonja, de ez a kiemelés beteljesületlen.

Így felment a felelősség alól, ami látszólag megkönnyebbüléshez vezet, de megfoszt attól a jutalomtól is, amit kaphatnál azért, mert elismertek.. Foglalkozz azzal, amit szeretnél és ne azzal, amit nem szeretnél.

A megfelelést mindegy, hogy kihez kötöd, ha a képességeiddel foglalkozol és nem azzal, amit nem „akarsz”. Az, aki megtesz minden tőle telhetőt, az azt a szabályt használja, amelyiket elismeri. Ezért a visszajelzés sem lehet más, mint elismerő.

Az, aki nem foglalkozik egy picit sem a másikkal, az önmagától retteg, mert nem szeretné saját magát visszahallani a másiktól. Ha önmagadra hallgatsz, amit a másiktól hallasz vissza az csak inspiráló lehet, mert rólad szól és akár arról is, miképpen teheted még tökéletesebben a dolgodat.

Azért mert kijavítanak, nem azt jelenti, hogy nem tetted a dolgod tökéletesen. A szabályok sokszor olyan meggyőződéseket táplálnak, hogy az események azok, amik kontrollálják, hogy mi az, ami lehetséges, és mi az, ami nem.

Formált és átalakított olyanná, amilyen most is vagy. Így csapják be magukat azok, akik olyan szabályt alkottak, amikhez semmi közük nem lehet. Hiába ámítod magad, mert mint mindenhez, ehhez is neked van a legnagyobb közöd.

A többiek véleményét és véleményük milyenségét, csak úgy hallhatod vissza, ha benned is vannak hasonló „szavak”. Mi lenne veled, ha semmilyen visszajelzést sem kapnál magadról és szabályaid működéséről?

Nem az a fontos, hogy ki vagy, hanem az a legfontosabb, hogyan használod magad. A használat és a kifejezés túlmutat azon is, hogy mit tudsz magadról vagy mit nem.

Vannak olyanok, akik ösztönszerűen élik az életüket, ennek ellenére ösztönösen is nagyon jól használják magukat és ösztönösen olyan inspiráló és hatékony szabályokat alakítanak ki, ami az egyszerűségük miatt válnak annyira sikeressé.

Az, ami bonyolult az használhatatlan, mert átláthatatlan. Hogyan tudnál olyat használni, aminek se eleje se vége? Az egyszerű használható, mert átlátod. Legalábbis ha nem is ismered a szerkezetét, azért „egyszerű”, mert használható.

Lesznek, akik számára minden bonyolult. Ők nem is „akarnak” semmit sem, még önmagukat sem használni. Ráfogják a bonyolultságra, nehézségre, ezért odaadják másoknak magukat: „használja az, aki tudja címmel”.

Önmagadat és önmagad működésének szabályait érdemes megismerned, és könnyűvé, átláthatóvá, használhatóvá válsz. A legnagyobb változást ezen működéseid megfigyelése és elfogadása adja.

Az egyszerűségben ott van mindened. A bonyolult szabályokat az ügyvédek is napokig bogarásszák, mire egyről a kettőre jutnak benne. A pofonegyszerű megoldások az igazán jó szabályok.
Ha csak arra gondolsz, hogy a férfi próbál rájönni a nő működésére, a nő pedig próbálja megfejteni a férfi titkait.

Szinte lehetetlen, de amikor a férfi a férfiasságával foglalkozik, a nő a nőiességével és használják a saját nemüket, „mert önmagukat használják”, – akkor találkoznak azok a szerelmesek, akik szerelmes csókokat osztogatnak a szerelmüknek egy romantikus tengerparton.

Hiába fejted meg a másik szabályrendszereit, az nem a tiéd, nem Te használod. Felállíthatod a sajátodat, mert a sajátodat átláthatod, szabadon alakíthatod olyanná, ahogy az neked tetszik, minden bonyolultság nélkül, hasznosan használhatod arra, amire csak szeretnéd.

A másik helyett nem tudsz tenni semmit, így hiába ismered a működését, a használatához soha semmi közöd nem lesz.

Szólj hozzá TE is a bejegyzésemhez mert számomra minden vélemény számít!