fbpx


A kifogások gyártásában félelmetesen jók vagyunk Ha fele annyira kreatívak lennénk a megvalósításban, mint a magyarázatokban mit miért ne csináljunk „mert megégetjük magunkat!”, minden ember híres feltaláló lenne és talán boldogabb is.

Mindenre van mentsége mindenkinek és legalább egy megdönthetetlen bizonyítéka, miért ne legyen gazdag, eredményes, sikeres vagy mi áll a boldogsága útjában. Nem túl logikus, de ez a gyakorlat. Mi szabjuk a határainkat, így mi adhatjuk meg magunknak is azt, hogy túllépjünk a határainkat és célba érjünk.

Választasz egy körülményt és „foggal körömmel” bombabiztos érvekkel ragaszkodsz hozzá, még ha nem is érzed magad jól benne és eredménytelen is. Álmokat vágyakat kergetsz, amiket szeretnél megvalósítani, de valamiért nem megy, azért nem mert meg tudod magyarázni ki a hibás, hol romlott el és milyen akadályok állnak a megvalósítás útjában.

Ameddig kapaszkodsz az „akadályokról szóló” elképzelésekbe és azokat még elemezgeted, meg gondolkodsz róluk, addig az eredmények is ugyanazok az akadályok lesznek, hiába vársz valami mást a boncolgatásukkal.

Ha a magyarázat valaminek a hiányát magyarázza, akkor hiány van. Ha valaminek a meglétét, akkor megvan. Te mit magyarázol magadnak? Rajta kapod magad azon, amikor a selejttel foglalod le magad?

A legszilárdabb kifogások, azok az életedben megtapasztalt kézzel fogható tények, amikre alapozod a lehetetlent, de nem veszed figyelembe a lehetségest, ami ugyanígy ténnyé válhatna. Nagyon sokszor hallom pl. azt: -Azért nem tanulok, fejlesztem magam, mert nincs „pénzem” rá.

Ha van is pénzem, nincs rá „időm”. Ha mind ezek megvannak, „már tudok mindent”. De milyen az eredmény? Ha nem kielégítő, miért hiszed el azt, hogy mindent tudsz már? Még lehetne tovább sorolni, mert mindenre van egy válasz, hogy miért ne csináljon valamit. Tötyörög egy helyben és várja a célt, a nagyszerű eredményeket!

Nem tesz egy lépést se, de a legjobb futó akar lenni. Nem gondol abba bele, ha nem haladja túl a régi megszokásokat, akkor semmi nem fog változni.

Soha nem felejtem el azt, amikor pár ezer Ft volt csak a zsebembe és munkát kerestem. Kiszámoltam, mennyi napra lesz elég a pénzem, ha jól meghúzom a nadrág szíjat, akkor kicsivel többre. De basszus. Azzal, hogy beosztottam volna, nem lett volna munkám vagy megélhetésem. Én vettem két könyvet arról, hogyan kell állást találni. És egyébként pont ezért lett! Mert voltak benne ötletek.

Ha nincs semmid, a semmit is költsd tanulásra. Mert a tudás, hozzásegít ahhoz, hogy ne kelljen nélkülözöd. Pedig gyerek koromban is mit tanultam? Nem a szalámival kell jóllakni. Mert mindig meg volt húzva a nadrág szíj. Sokáig felnőttként is húznom kellett, mert ezt tudtam, hogy így kell csinálni.

Így teremted magadnak azokat a gátakat, amire rámutatva, kifogással lehetsz. A „józan ész” ezt diktálja, de a józan ész csak a múlt őrültségeinek a megszokott ismétlése.

Felelősséggel ruházod fel azokat a körülményeket amiket készítettél, mintha semmi közöd nem lenne hozzá és ne tudnál másik életkörülményt teremteni magadnak. Kezdj el futni, mert ha elégedetlenkedsz és tehetséges is vagy, csak úgy tudsz kibontakozni, ha elkezded.

A józan ész összefog a tényekkel és legyőz benned minden kreatív megmozdulást. Gondolkodnak is helyetted és robotként csinálod amiket parancsolnak és most nem emberekre, meg a főnöködre gondolok, hanem rád és azokra az ismétlésekre, amikről meg vagy győződve, hogy „úgy kell csinálni, mert a józan ész is ezt diktálja”

És annyira valósnak hiszed, hogy rémálomként kezeled, összeomlasz a súlya alatt és horrorrá változik az életed. Nem képzelsz el mást sem, mert azt hiszed úgy a helyes, azt úgy szoktad és a többiek amúgy is így csinálják.

A tényekre alapozott kifogások, terroristaként életre kelnek és zsarolni kezdenek. Tehetetlennek érzed magad ellenük és azt hiszed elraboltak belőled minden lehetőséget. A tényekre alapozott elképzelésekkel, teszed tönkre magad. A létrehozott körülményeid, áldozatává válsz. A saját teremtményed tesz tönkre!

Elhiszel mindent amit látsz és egy picit sem gondolkozol el azon, hogy megkérdőjelezd az események valódiságát. Azért mert meg tudod fogni, megfoghatsz valami mást is.
Rugaszkodj el a valóságodtól csak egy lendület erejéig, dobbants egy nagyot az ugródeszkádon és másik valóságba kerülsz. Oda ahol nincsen kifogás és a befektetésed, százszorosan térül meg és bizonyítottá válnak a képességeid.

Az első könyvem címe, pont ezért volt Ugródeszka. Ma már nem kapható, de én erre az ugrásra, 6 évet készültem. Piszok rossz benne ülni az elképzelésekbe, az álmokba úgy, hogy nem történik semmi.

Hát én a könyv megjelenése után, azt fogadtam meg, semmi olyat nem vagyok hajlandó tenni, amit nem tudok szeretettel végezni. Felmondtam 2 munkahelyemen is, befejeztem minden olyat, amibe nem éreztem, hogy bele tudom tenni a szeretetemet.
Találkoztam már sok sok tanácstalan emberrel, akinek rengeteg jó ötlete volt, de nem a kivitelezéssel volt elfoglalva, hanem a „hogyan” kérdéssel.

Akik létrehoznak, semmit nem kímélve, feltesznek mindent egy lapra és ugranak. Én ugrottam tényleg a semmibe, de a levegőből megláttam az én sziklaszilárd jövőmet is. Olyan volt mint az Indiana Johns egyik részében, amikor egy nagy szakadk fölött állnak, lépnek egyet a semmibe és ott a híd. Rugaszkodj el és ott lesz a Te hidad is. De kell a hited!

Sőt, megvan a hited ahhoz, hogy létrejöjjön. Bízd magadra, önmagad és a képességeidre. Arra találtak kifogást, „miért ne tennék meg”. Tudják, az első szaltó megcsinálásához kell a legnagyobb bátorság, az elméletet tudják és átfordulnak. A második dobbantás után, már rutinszerűen csinálják, mert az elméletek már egyszer legalább gyakorlattá váltak.

Azok akik nem sikeresek, nem tesznek fel semmit, mert a kudarctól rettegnek. Mivel bele se kezdenek csak gondolkodnak róla, ezért nem jutnak sehová, csak elmélkednek a megvalósításról a „hogyanról”. Kimagyarázzák magukat, elbújnak, időt húznak, meg akarják érteni azt amit csak el kell kezdeni.

Erre biztatlak téged is, kezd el és ne az elméleteket tökéletesítsd, hanem a gyakorlatokat. A szaltó után, jöhet a csavart is. Ez az a fejlődés, amiről mindig is álmodtál. Evés közben jön meg az étvágy is!

Kell a terv, de hogy meglásd az egészet, először ki kell hozd ki magadból az első sorozatot. Pont most, majd később csiszolgatod tovább a második kiadványt, majd összeáll az egész folyamat. Minden lépéssel más a kilátás, így minden lépés után látod a következőt is.

Mindenre rá lehet beszélni és persze le is lehet beszélni, mert az érvek győznek. A csomagolás fontosabb, mint a csomagban lévő érték. A meggyőződésed a tiéd és a választásod is képviselheti bármelyik oldalt. Rajtad áll vagy bukik. Eredménytelenség vagy eredmény. Melyikről beszéled le magad? Melyikről tudsz többet?

Sokan, nagyon sokan a panaszkodásban találják meg egymást. Igazolást akarnak kapni arról, hogy jogos-e a fájdalmuk. Elmondják „fű fának” mi az ami „szar” az életükben és menyi okozója van annak, hogy ide jutottak. Ami a figyelem tárgya, az valósul meg a figyelő életében.

Ha panaszkodsz és a fájdalmaidat ecseteled, akkor Te mint figyelő, megteremted magadnak azokat a körülményeket, amikben jogosan élhetsz. Persze a bizonyíték a fájdalmad és jogosan érezheted magad „szarul”.

Aki mást mond az hazudik, mert neked nem lehet ellent mondani, mert Te ezen keresztül mentél. És akkor mi van? Sokunk életében voltak kudarcok, fájdalmak, de ha ezeket dédelgeted, miért várnál a jövőben mást? A múltad akarod a jövőben is?

Fordítva van az életed összerakva. Hamarabb érezted magad szarul vagy jól és csak utólag, lettek hozzá bizonyítékok. Másképpen lehetetlen, mert valamit létre kell hozni valamivel, hogy aztán legyen bizonyíték és a tények azok a bizonyítékok, amik általunk jönnek létre.

Ha nem így lenne, akkor bármit is teszel vagy bárhogy érzed magad, tényleg minden előre ki lenne találva. Senki nem tehetne saját magáért semmit, pedig Te teheted magadért a legtöbbet.

Félelmetesen kreatív az ember a bajok magyarázatában. Mindig talál olyat, aki hibás. Ezek azok a magyarázatok, kifogások arra, hogy ne csináljon semmit. Hallja a híradóban a munkanélküliséget és elképed, milyen sok embernek nincs hol dolgoznia.

Ez egy nagyon jó kifogás arra, ha sokaknak nincs, akkor „Nekem sem lehet” és kényelmesen, megnyugodva ül a tv előtt. Ha valakinek nincs, attól még neked lehet. Ő lemondott erről, Te pedig nem mondasz le semmiről. Miért is tennéd?

A csorda szellem még mindig működik. Nem nehéz a napi hírekben olyan elemeket felfedezni, ami kétségbe ejtő és tragikus. Ha ezekkel foglalkozik valaki és bután követi a tragédiákat, ez lesz az információja az életről, erről fog beszélni és meggyőz mindenkit, mert látta a tv-ben, meg az utcán, de még a szomszédja is így él.

Arra akar majd rábeszélni, hogy ezek a tragédiák az életben természetesek és meg tudja majd azt is magyarázni neked, miért ne kezdj bele semmibe. Számára, halálos ítélet az élet, élet nélkül.

Mert mások is ezt mondták. Hívővé válsz és elhiszed amit mondanak a nélkülöző vagy csalódott emberek. Ők a kifogásikban élnek, számukra ez a valóságos eredmény. Ne légy birka és ne kövesd őket vakon, gondolkozz is.

Nyisd ki végre a szemed, mert a sötétség volt eddig a kifogásod. Nem volt elég információd a szép életről, pedig csak szét kéne nézned és láthatnád azt, amit meg szeretnél érteni.

Ha egy ideje hallgatsz már engem. Tele vagyok ellentmondásokkal, ezt már felfedezhetted. Mert azt szeretném, ha eldobálnád a kifogásokat, félelmeidet és szabadon élhetnél, magyarázatok nélkül és nem egy általam kikövezett utat akarok neked adni.

Azt akarom, hogy szabadon kövezz olyan utat magadnak, amilyet csak akarsz. Azért ellentmondásosak a szavaim, mert nem építek a logikára, mert a logika az egyik oldalt bizonyítja és meg akar téged valamiről győzni. Vagy fehér vagy fekete. Te színes vagy és benned van a fekete és a fehér is. Bármilyen lehetsz és lehetsz kifogással arra is, hogy miért ne akadályozd meg magad.

Hogy ez jó vagy éppen rossz? Ki tudja ha nem te? Döntsd el.

Annyira egyszerű a megoldás. Ha van kívánságod, meg is kaphatod. Ha a hiánnyal foglalkozol és arról gyűjtöd az információkat, akkor ne várj cserébe valamit. Kívánj nagyokat, mond el mindenkinek, foglalkozz ezekkel az eredményekkel. A kívánság készen van, valósítsd meg. Kifogást csak arra találhatsz, miért ne tennéd meg.

Minden magyarázat a kezedben van, kezd el végre és amikor kész van, meg lesz hozzá a bizonyíték is és ténnyé változik az is, ami korábban a fejedben volt csak.