Az álmod egyben a legnagyobb félelmed is!

előadó: Szikszay Csaba (mester coach) 

Az előadás tartalma:

Ha van most olyan megvalósításra vágyó álmod, amit már régen megálmodtál, itt az idő őket álomországból elhozni a valóságba. Gyere ki a fejedből és kezd el élni az álmodat.

Az álmod egyben a legnagyobb félelmed is. Féltve őrzött kincs, amire vigyázol és nem engeded a kezedből. Attól tartasz ha meg valósul, akkor nem lesz miről álmodni. Ezt nem tudatosan csinálod, mert van választási lehetőséged.

Álomországban elméleti szinten éled meg, vagy a fizikai világban alkalmazod. Mindenki rávágná, hogy „Persze, hogy itt akarom élni a mindennapokban” Ez az elmélet, de más a gyakorlat.

Rendszerint hitegeted és ringatod magad egy olyan illúzióban, ami megnyugtat. Álomországban szebb élni mint a valóságban, mert a fizikai életben állandóan akadályokba ütközöl. Álomországban pedig szabadon szárnyalhatsz.

Álmodni mindent lehet: „Toronyórát lánccal” de a valóságban ezt lehetetlennek hiszed. Ez az elmélet, de a valóság is ugyanolyan képlékeny mint az álom, csak a fizika kicsit lassúbb.

Ez még nem azt jelenti, hogy nem megvalósítható, csak idő kell hozzá. A vágyad pillanatok alatt megjelenik a fejedben, de ezzel az álommal teremted meg a valóságos életedet is.

A fejedben megjelenő kép és a valóság között, nincs különbség. Amit reálisnak gondolsz, mert alátámasztasz érvekkel, az a valóságban is ugyanilyen formát ölt és gyakorlat lesz belőle.

Az álomkép csak álom, egy olyan kép, amit vágy hoz létre és csak a vágy tudja életben tartani. A vágy olyan ügyes, hogy nem engedik ki a kezéből. Lehet, hogy nagyon jó motiváló erőt tartalmaz, de a gyakorlat nem jöhet létre, mert akkor a vágy saját maga ellensége lenne. A vágy élni akar de a félelemre támaszkodik.

Vágyódsz valamit megvalósítani, ugyanakkor akadályokat is görgetsz magad elé ezzel, mert félted. Foghatod az akadályokat sok mindenre, de a félelem nem jó tanácsadó.

A félelem ad okot arra, hogy ráfogd másra vagy magadra, amiért nem jött létre a cél. Rendszerint becsapod magad, amikor azt várod, hogy valaki megvalósítsa az álmaidat.

Éhes vagy és azt várod, majd jól lakik valaki helyetted. Az életben azok az „éhes” helyzetek azok, amikor rákényszeríted magad a jóllakásra. Ezt hívják mások motivációnak.

Az éhséges időkben, amikor nincs mit enni, „hát hajrá van miért élni, szerezzük meg a vacsorát”. Izgalmat kelt benned és elég motivációt a továbbiakhoz.

A célokban tartalom van, a tartalom pedig értéket képvisel. A vacsora értéket képvisel, mert jól lakhatsz vele. A túlélésed értékes, de ezen túl kell lépni és azt értékelni amid van és nem azt amid nincs.

Minden álom megvalósítása fontossá, érdekessé teszi azt az embert, aki eddig értéktelennek hitte magát. Az éhes ember értéktelennek érzi magát, a jóllakott pedig eléggé fontosnak ahhoz, hogy ne hagyja ki magát az értékrendből.

Az álom és vágy arra kényszerít, hogy soha ne állj meg, mert nem tudsz a megfoghatatlannal jól lakni. A jóllakás a beteljesülést jelentené, de a félelemből tett cselekedetek, azt az illúziót keltik, hogy ha már egyszer megtelt a tányérod, nehogy kifogyjon még egyszer. Figyelj a jó érzéseidre, a félelem nem adja meg neked azt, amit szeretnél. A jó érzések tudják mikor kell abbahagyni és mikor lehet élvezni.

A félelem nem engedi az ízeket sem, a jó érzések adják meg az étel ízét és a jóllakás örömét. Értékeld amid van, mert a jól lakó érzések, vacsorát teremtenek neked. Legyen álmod, tanulj meg megint álmodni. Egy sikeres sportolót, úgy lehet meg különböztetni a többitől, hogy az álmai az arany. Te is legyél jó „sportoló” ez életed szóljon rólad és az arany öröméről a beteljesüléséről, ne az ábrándokról és az elégedetlenségedről.

Az álom szeretne életben maradni. Azt szeretné, ha körülötte forogna a világ. Nem az álmodat szeretném elvenni, hanem azt szeretném, ha meg valósulna. Örömet akarom, hogy okozz magadnak. Ha valamit kergetsz, soha nem fogod utolérni. Csak ha megállsz és odacsalogatod magadhoz.

Legyél a központ és az álmok környékezzenek meg, neked csak ki kell választani a legkézenfekvőbbet és megfelelő időben eldobhatod őket. Álmokat bármikor kitalálhatsz magadnak, ne legyél a rabja egyiknek se és ne sajnálgasd őket, ha megvalósultak.

Legyél nyitott minden variációra, mert egy bezárkózott ember nem tud álmodni. Csak rettegni, félni a félelmeitől. Amikor nincs álmod, passzívvá válsz és az a boldogság, ha valaki néha szánalomból odafigyel rád. Nézd meg az utcán élő kéregetőket.

Sírnak, minél hangosabban jajgatnak, keseregnek és kéregetnek, annál többet kapnak. Olyan szánalmat akarnak benned kelteni, ami a megélhetésükhöz szükséges.

Ők mások sajnálgatásaiból élnek. Nekik az ad örömet, ha ki tudják belőled csavarni a „sajnállak” érzését. Segíts rajtuk, de valójában ezzel járulsz hozzá, hogy soha ne álljanak fel, mert egy olyan álomvilágban élnek, ahol nincs előre.

A megélhetésük a szánalom. Ha igazán nagylelkű vagy, tanítsd meg őket másképpen élni. „Ne tüzet adj nekik, hanem tanítsd meg, hogy kell meggyújtani.” A vágy, remény az álmod felé mutat. Soha nem fog megvalósulni, mert a remény a megvalósulás illúziójában tart. Olyan ez mint a biciklizés.

Ha egy helyben állsz, egy idő után elveszíted az egyensúlyodat és eldőlsz. A vágy csak irányt és lehetőséget mutat, a biciklizés örömét vágyakkal nem tudod elérni. El kell hagynod a vágyakat a biciklizés elméletét azért, hogy az megvalósuljon. Amikor csinálsz valamit, már nem vágysz rá, mert csinálod.

A vágy az időből táplálkozik. Minél tovább álmodozol, annál fontosabb lesz neked. Holnapra halogatod és ezzel megteremted az időt. A vágy nem lehet beteljesülés, mert akkor önmaga ellen fordulna és elpusztítaná saját magát. Miért lenne öngyilkos, ha eléggé fontos neked. Van célja, értelme az életének.

A vágy egy eszköz arra nézve, hogy megmutassa az elégedetlenségedet. Valamit úgy értékelsz, hogy nem jó és változásra van szükséged, hogy jó legyen. A változást nem adja meg neked, mert a küszöbön, mindig meg fogsz torpanni.

A vágy lendületet ad, de visszaránt a küszöbről. Hiteget a holnapi eredményben, megértést ad, meggyőz azzal kapcsolatban, hogy holnap lesz a legjobb idő arra, hogy megvalósítsd az álmodat. A későbbre halasztott dolog csak elméleteket gyárt és reményeket, de változást nem eredményez.

Lázadj fel a reménytől kapott gondolatok ellen és teljesítsd ma a holnapi feladatokat. Előzd meg a sorsod, mert amit holnap megtehetnél, tedd meg ma.

A remény a jövőbe vetett hited, a jelenlegi életed boldogtalanságának táptalaja. Mert ameddig ott van benned a vágyódás valami másra, addig hiányt szenvedsz. Valamid nincs meg. Elképzelsz valamit és függővé válsz a reménykedéstől, függővé teszed a boldogságod a későbbre halasztott dolgok miatt.

Majd jól fogod érezni magad ha az megoldódott, ha eljutottál oda minden rendben lesz. Lemaradsz a jelenlegi életedről és a jelen adta boldogságról. Egy mókuskerékbe kerülsz és a vágyaidat összekevered a valódi életeddel és egy valótlan álomvilágban találod magad.

A vágyakozás valahová, akaratot fejez ki. Akarsz valamit, amit majd akkor kapsz meg, ha bizonyos dolgokat megcsinálsz vagy megkapsz. Az akarat erőszakos, az akarásnak nyögés a vége. A nyögve nyelős életnek, semmi köze az örömhöz és a jókedvhez, mert áldozatot kíván.

Azt szeretné, ha most időt, energiát áldoznál rá. Abban a reménybe kecsegtet, ha majd eléggé akarsz, akkor megkapod. Térdre kényszerít. Akkora súlyok lógnak a nyakadba, hogy muszáj letérdelned.

Azt mondja, ha nem reménykedsz és nem akarsz kellő képen, akkor nem vagy alkalmas arra, hogy megkapd az álmaidat. Legyél figyelmes, mert ezek olyan félelmek, amikről kevesen vesznek tudomást. A félelemből felépített várak, mindig összeomlanak és térdre kényszerítenek, ha akarod ha nem.

Neked erre nincs szükséged. Te bármikor felállhatsz, mert tudod az adomány jól jön, de legyen egy löket az életedhez és ne a megélhetésedet nyújtsa. Az álmaidból csak is úgy tudsz célokat teremteni, ha kitűzöd őket és megvalósítod. Van különbség az álom és cél között. A cél megvalósítással jön létre, a vágy pedig eltűnik ha megvalósítják. Senki nem akarja saját magát elpusztítani, így a vágy sem.

Lehet a cél egy jó csúzli a vágy kövének, de ha csak álmodozol a legszebb köved kilövéséről, nem húzod ki azt a csúzlit és tartod a cél felé, soha nem fogja eltalálni azt amit szeretnél. Eddig csak vaktában lövöldöztél, tartsd most a célra és találd is el azt. Bízz magadban, mert tudom, hogy sok próbálkozásod volt, ez most sikerülni fog.

Mindenki álmodott már szebb házról, autóról, több nyaralásról, szép családról. Az élet érted van. Álmodj nagyokat és ha már a fele célba talált, már megvan a sikerélményed.

Amikor az álom eltűnik és beér a célba, eltűnik rendszerint az a tűz, ami hajtott eddig. A belső tűz hajtja az élet motorját. Az öröm az, ami életben tartja az élet tüzét. Az apró és nagyobbnál nagyobb öröm táplálja a tüzet.

Az öröm, elvisz egészen a célig. Amikor reggel úgy pattansz ki az ágyból, hogy alig várod, hogy csinálhasd. Ez a motiváció, örömöt nyújt neked. Álmodj nagy célt és örülj az életednek, mert van célja és tudom, hogy eredményes vagy. Amikor tudatosan odafigyelsz és látod is mit csinálsz, nem lesznek olyan célok, ahová ne érnél be. A vele járó boldogságot nem lehet megtanulni, nem lehet gyártani futószalagon és megvenni valakitől.

Ez belőled fakad, ott van benned és gyönyörű csomagolást kaptál az élettől. Bontsd ki és ne reménykedj, álmodozz tovább olyanról, ami mindig is a kezedben van. A vágy és az álom berúgja a motorodat, lendületet ad a cél felé, de csak akkor fogsz beérni a célba, ha most ebben a pillanatban tudod, hogy a kezedben van az eredmény. Már csak át kell élned.

Az álmaid itt vannak, mert Te is itt vagy. Benned valósulhat meg a jövőbe vetett hited is, itt és most!