Olyan gyakran csábít el sokakat az a meggyőződés, hogy az események tartják ellenőrzésük alatt az életüket, és hogy a szituációk formálják az érzelmeidet olyanra, amilyet megélsz.Emberi típusokhoz sorolják magukat és kijelentik, hogy nekik olyannak, meg ilyennek kell lenniük, mert nincs választásuk. Feszültnek kell lenniük, mert mindenki az körülöttük és amúgy semmi okuk sincs arra, hogy nyugodtak legyenek, mert semmi sincs rendben az életükben.

Nem az életfeltételeid és szituációid alakítanak téged sem, hanem a róluk alkotott azon elképzeléseid, hogy mit is jelentenek azok a szituációk neked a szívedben. Az a jelentés, amit csatolsz ezekhez a történetekhez, vagyis az, miképpen értelmezed azokat. Az elképzelések azok a kapuk, amik betekintést nyernek a nyugodt és kiegyensúlyozott, valamint a feszült és demotivált életbe.

Az általánosítások nagyon hasznosak lehetnek, leegyszerűsítik a helyzeteket beazonosítását, ugyanakkor annyira természetesen tudnak félrevezetni, hogy el sem gondolkodsz azok valóságtartalmáról sem. Az ajtót, ahová be szeretnél tekinteni, ki kell nyitni, de a józan paraszti ész, nem adja meg a megfelelő választ, csak nagyon ritka esetben. A nyugalom, nem mindig logikus, ugyanakkor sokkal hasznosabb, mint bármi más.

Az érzelmeidben, ne keresd soha a logikát, mert nem logikusak és józan paraszti ésszel felfoghatatlanok. Ránézel a kilincsre és bár biztos, hogy az ajtót még soha nem láttad, mégis biztosnak érzed, hogy akkor nyílik ki az ajtó, ha a kilincset lenyomod. Ez egy hiten alapuló, jövőbeli tuti elképzelés. Azért hiszed ennyire egyértelműnek, mert az ajtókkal való kapcsolatod megfelelő tapasztalatot adtak a biztonság érzéséhez, ami lehetővé teszi, hogy kinyisd az ajtót.

Ez abszolút nyugalommal tölt el, nincs okod az ajtóval kapcsolatban egy picit sem idegeskedni. Ez egy olyan biztonságot nyújt, ami gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlenül átenged az ajtón, kienged a házból az udvarba, vagy a lépcsőházba. Ez egy olyan általánosítás, ami egyszerűsíti az életedet és lehetővé teszi azt, hogyha ajtót látsz, rekflekszerűen nyugodt maradjál, mert tudod mi az ami vár rád.

Sajnos az élet sokkal komplexebb, mindezek ellenére, túlzott általánosításokba esnek sokan, akiknek egyértelmű az is, hogy van miért idegeskedni. Lehet, hogy az életed során többször is kudarcot vallottál, ezért ha hasonló helyzetbe kerülsz, leegyszerűsítve és egyértelműen feszültté válsz. Az is lehet, hogy hoztál több olyan döntést, ami nem vezetett jó utakra, így hezitálsz mára már tudatlanul is akkor, ha döntened kell fontos esetekben.

Ma már nem emlékszel honnan indult, nem is kell boncolgatni, csupán azt észrevenni, hogy van választási lehetőséged, mert egyik helyzet sem annyira általános, még akkor sem, ha ugyanolyannak értelmezed. A legtöbb ilyen korlátot a múltbéli általánosítások képzik, amelyekben nem volt örömöd vagy nem épp úgy sikerültek, amiben jól érezheted magad.

Ez alapján kezded el úgy kezelni a tapasztalataidat, mintha azok olyan megváltoztathatatlan törvények lennének, amiket nem lehetséges megváltoztatni. Te is tudod, én is tudom, mindenki tudja, hogy mindannyian mások vagyunk és ugyanazt a helyzetet, sokféleképpen képezzük le a szívünkben.

Ha sokféleképpen, akkor az azt jelenti, hogy a szentírásaidat, folyamatosan változtathatod, áthúzhatod, újra írhatod, ha nyakon csíped a működésképtelenségével vagy korlátozó érzelmeivel. A múlt soha nem azonos a jövővel. Még akkor sem, ha panelszerűen ismétlődnek hasonlónak tűnő szituációk, amitől jól vagy épp rosszul érzed magad. Az egyik legnagyobb kihívás talán az, hogyan kezeld azt, azokat a helyzeteket, amik szó szerint tönkre vágnak minden várt nagyszerű dolgot.

Előfordul, hogy annyi fájdalom és negativitás zúdul a nyakadba, hogy hajlamosnak érzed magad beleragadni. Igaznak képzeled azt, hogy esélyed nincs arra, hogy jobbra fordítsd a folyamatot. Többen arról kezdenek el ilyen esetben fantáziálni, hogy minden értelmetlen és nem múlik rajta semmi.

Akármit is tesz nincs hatása a dolgok kimeneteléhez, ettől a tudattól aztán szépen feszültté és idegessé válik. Lefordítva, öntudatlanul is a feszültséggel kezd el ügyeskedni. Ez egy olyan öntudatlan elképzelés, amit nem érdemes megengedned magadnak, ha valaha is szeretnéd azt, hogy jól alakuljanak a dolgaid. Azért, mert nem látod, hogyan alakulhatna jól ez az egész, attól még jól alakulhat, de a feszültséggel elveszíted a hitedet, erődet és lerombolják a megfelelő irányú fókuszáltságodt.

Nem a hogyannal van soha a baj, hanem amilyen érzelemmel megelőzöd annak létrejöttét. Ezzel a feszültséggel tanulod meg azt a tehetetlenséget, amit érzel a kilátástalansággal kapcsolatban. Tudod, azért mert éjszaka nem látod a napot, az még ott van.

Ha bosszant valami, nem elèg csak eljönnöd onnan…

Mindenhol azt tanuljuk, hogy el kell képzelni, bele kell élni magad és nap mint nap vizualizláni kell a célodat és az akkor majd létrejön. Legyen hited is, legyél meggyőződve arról, hogy úgy is lesz. És ami a legfontosabb, cselekedj, csinálj azért, hogy létrejöjjön.

Kettétör az élet, ha nem vagy rugalmas!

Vajon fontos-e, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé az életünkben? A cél kijelölése az indulás pillanatában fontos, később ha túl sokat foglalkozol vele teherré van válik. Minél pontosabban határozod meg a célt, amelyet el szeretnél érni, annál könnyebb a hozzá vezető út, és minél merevebben ragaszkodsz a céljaidhoz, annál biztosabb, hogy nem fejlődsz. Hogyan lehet […]

Nincsenek negatív érzelmek!

Nincsenek negatív érzelmek! Az érzelmi világunk nem opciós, azaz minden egyes érzelem, amit érzel, érted van. Még akkor is, ha összefüggést találsz az épp aktuális lelki állapotod és eredményeid között. A világ boldog és egész, nem hiányzik belőle semmi, mindig is az volt, viszont jött Ádám és Éva és megteremtették a választás szabadságát. Az alma […]

Szólj hozzá TE is a bejegyzésemhez mert számomra minden vélemény számít!

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.