Olyan gyakran csábít el sokakat az a meggyőződés, hogy az események tartják ellenőrzésük alatt az életüket, és hogy a szituációk formálják az érzelmeidet olyanra, amilyet megélsz.Emberi típusokhoz sorolják magukat és kijelentik, hogy nekik olyannak, meg ilyennek kell lenniük, mert nincs választásuk. Feszültnek kell lenniük, mert mindenki az körülöttük és amúgy semmi okuk sincs arra, hogy nyugodtak legyenek, mert semmi sincs rendben az életükben.

Nem az életfeltételeid és szituációid alakítanak téged sem, hanem a róluk alkotott azon elképzeléseid, hogy mit is jelentenek azok a szituációk neked a szívedben. Az a jelentés, amit csatolsz ezekhez a történetekhez, vagyis az, miképpen értelmezed azokat. Az elképzelések azok a kapuk, amik betekintést nyernek a nyugodt és kiegyensúlyozott, valamint a feszült és demotivált életbe.

Az általánosítások nagyon hasznosak lehetnek, leegyszerűsítik a helyzeteket beazonosítását, ugyanakkor annyira természetesen tudnak félrevezetni, hogy el sem gondolkodsz azok valóságtartalmáról sem. Az ajtót, ahová be szeretnél tekinteni, ki kell nyitni, de a józan paraszti ész, nem adja meg a megfelelő választ, csak nagyon ritka esetben. A nyugalom, nem mindig logikus, ugyanakkor sokkal hasznosabb, mint bármi más.

Az érzelmeidben, ne keresd soha a logikát, mert nem logikusak és józan paraszti ésszel felfoghatatlanok. Ránézel a kilincsre és bár biztos, hogy az ajtót még soha nem láttad, mégis biztosnak érzed, hogy akkor nyílik ki az ajtó, ha a kilincset lenyomod. Ez egy hiten alapuló, jövőbeli tuti elképzelés. Azért hiszed ennyire egyértelműnek, mert az ajtókkal való kapcsolatod megfelelő tapasztalatot adtak a biztonság érzéséhez, ami lehetővé teszi, hogy kinyisd az ajtót.

Ez abszolút nyugalommal tölt el, nincs okod az ajtóval kapcsolatban egy picit sem idegeskedni. Ez egy olyan biztonságot nyújt, ami gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlenül átenged az ajtón, kienged a házból az udvarba, vagy a lépcsőházba. Ez egy olyan általánosítás, ami egyszerűsíti az életedet és lehetővé teszi azt, hogyha ajtót látsz, rekflekszerűen nyugodt maradjál, mert tudod mi az ami vár rád.

Sajnos az élet sokkal komplexebb, mindezek ellenére, túlzott általánosításokba esnek sokan, akiknek egyértelmű az is, hogy van miért idegeskedni. Lehet, hogy az életed során többször is kudarcot vallottál, ezért ha hasonló helyzetbe kerülsz, leegyszerűsítve és egyértelműen feszültté válsz. Az is lehet, hogy hoztál több olyan döntést, ami nem vezetett jó utakra, így hezitálsz mára már tudatlanul is akkor, ha döntened kell fontos esetekben.

Ma már nem emlékszel honnan indult, nem is kell boncolgatni, csupán azt észrevenni, hogy van választási lehetőséged, mert egyik helyzet sem annyira általános, még akkor sem, ha ugyanolyannak értelmezed. A legtöbb ilyen korlátot a múltbéli általánosítások képzik, amelyekben nem volt örömöd vagy nem épp úgy sikerültek, amiben jól érezheted magad.

Ez alapján kezded el úgy kezelni a tapasztalataidat, mintha azok olyan megváltoztathatatlan törvények lennének, amiket nem lehetséges megváltoztatni. Te is tudod, én is tudom, mindenki tudja, hogy mindannyian mások vagyunk és ugyanazt a helyzetet, sokféleképpen képezzük le a szívünkben.

Ha sokféleképpen, akkor az azt jelenti, hogy a szentírásaidat, folyamatosan változtathatod, áthúzhatod, újra írhatod, ha nyakon csíped a működésképtelenségével vagy korlátozó érzelmeivel. A múlt soha nem azonos a jövővel. Még akkor sem, ha panelszerűen ismétlődnek hasonlónak tűnő szituációk, amitől jól vagy épp rosszul érzed magad. Az egyik legnagyobb kihívás talán az, hogyan kezeld azt, azokat a helyzeteket, amik szó szerint tönkre vágnak minden várt nagyszerű dolgot.

Előfordul, hogy annyi fájdalom és negativitás zúdul a nyakadba, hogy hajlamosnak érzed magad beleragadni. Igaznak képzeled azt, hogy esélyed nincs arra, hogy jobbra fordítsd a folyamatot. Többen arról kezdenek el ilyen esetben fantáziálni, hogy minden értelmetlen és nem múlik rajta semmi.

Akármit is tesz nincs hatása a dolgok kimeneteléhez, ettől a tudattól aztán szépen feszültté és idegessé válik. Lefordítva, öntudatlanul is a feszültséggel kezd el ügyeskedni. Ez egy olyan öntudatlan elképzelés, amit nem érdemes megengedned magadnak, ha valaha is szeretnéd azt, hogy jól alakuljanak a dolgaid. Azért, mert nem látod, hogyan alakulhatna jól ez az egész, attól még jól alakulhat, de a feszültséggel elveszíted a hitedet, erődet és lerombolják a megfelelő irányú fókuszáltságodt.

Nem a hogyannal van soha a baj, hanem amilyen érzelemmel megelőzöd annak létrejöttét. Ezzel a feszültséggel tanulod meg azt a tehetetlenséget, amit érzel a kilátástalansággal kapcsolatban. Tudod, azért mert éjszaka nem látod a napot, az még ott van.

Tapasztalataid alapjàn àllìtod, hogy “ki vagy, milyen vagy”!

Azért, mert “nem érzed magad jól” az autópályán utazva az autóban, még nem állsz meg. Ha így lenne, egészen biztos vagyok benne, többen állnának az út szélén, mint akik haladnak. Sokan állítják azt, hogyha nem vagy jól, akkor nem a saját utadat járod, váltanod kell. Nem kell, de érezheted másképp is magad. Nem az úttal […]

Ne gondolkodj pozitívan!

Ha meg akarod érteni, miért nem jó semmire a pozitív gondolkodás, akkor meg kell azt is értened, miért olyan közkedvelt és mire is jó. Azt kell nézned, hogy mi a jó benne. Vagyis mit kap az ember tőle. Mit kapnak, amijük egyébként nincs. Mit kap az ember a pozitív gondolkodástól? Mit kapnak, amijük egyébként nincs. […]

Nem tudod, mire vállalkozol… ha a középutat választod.

A “középút” logikailag a pokolból felvezető út, viszont a mennyországból való megalkuvás. Csak azok biztatnak másokat az átlagos útra, akik rosszul érzik magukat a bőrükbe és kiutat feltételeznek egy olyan elégedetlen életből, ami nem kecsegtet lehetőségekkel. Lemondással és nélkülözéssel teli életből, csak az elégedett és bőséggel teli világ a kiút. Hiába tűnik jónak lentről feljebb […]

Szólj hozzá TE is a bejegyzésemhez mert számomra minden vélemény számít!

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.