Te vajon agresszív vagy bármelyik kapcsolatodban is? Agresszió alatt itt most a duzzogást, zsarolást, sértődöttséget, megbántást értem. Persze nem jogtalanul, hanem megmagyarázva és bizonyítékokkal alátámasztva… Nem a másikról lesz szó, hanem rólad.

Az agressziót, nagyon nehéz felismerni önmagunkban. A másikban a legegyszerűbb. Mindenki látja és érzi, amikor a másik el akarja nyomni. A másik viselkedését olyan egyszerűen megy mindenkinek felismerni. Teljesen nyilvánvaló mindenki számára milyen mintát követ a párja, mi az amit nap mint nap csinál, ugyanúgy, változatlanul. Az akaratod talán az, hogy ez változzon és könnyebb legyen neked vele, de már közhelyesen is kifejezve, neked kell felismerni a saját mintáidat ahhoz, hogy valami változást el tudj kezdeni. 

Bizony, ha a másikban látsz agressziót, az a saját ellenállásod generálja. Nagyon egyszerű fizika az egész. Ha nekidőlsz a falnak, a fal ellenállását érzed. Érzed,ahogyan az visszanyom. Mondhatod, hogy a fal milyen erős, valójában a saját súlyodat, erődet érzed. Ha a kapcsolatodban agressziót tapasztalsz, legjobb módja felismerni azt, ahogyan ezt generálod, pont úgy mint a falnál.

Nem az a kérésem, hogy húzd be, füled farkad és hajolj meg a másik akarata előtt, feladva magad. Ne mondj le semmiről egy kapcsolat kedvéért sem. Tudom a családban élők, ezért meg fognak kövezni és a kompromisszum előnyeiről próbálnak győzködni. De hozzátok csak egy kérdésem van. A gyerekeiteknek a szárnyaló jövőt szeretnétek adni, vagy a lemondásokkal teli kompromisszumot… mert valamiről le kell mondani, hogy legyen kompromisszum.

Ebből lesz az agresszió. Mert bizony a legtöbb vita abból keletkezik, „hogy a másik rá akar venni olyanra, amit nem akarsz” Ezt vajon miért csinálja? Mert egyszer már sikerült neki rávenni. A saját mintád lehet akár a határozottság is. Egy határozott, kiszámítható ember mellett mindenki jobban érzi magát, mert ebbe a képbe nem illik az agresszió. Hihető vagy és egyenes. Veled lehet beszélni, de az agresszióval semmire nem lehet rávenni.

Csúnya példa tudom, de Afrikában azért nem adnak a koldusnak az utcán, mert azzal ott tartják az utcán, megélhetést adnak neki. Az agresszió benned is ott van, ha enni adsz neki, rákapsz az ízére.

Ha tudsz vele érvényesülni, mert elérsz vele valamit, elfelejted mint eszközt a szeretetet és az agresszió lesz az, amihez hozzájutsz valamihez. Nagyon nehéz felismerni ezt magunkban, mert mindenki szereti magát fényezni. Az álszentek korát éljük!

Nem nem… nem a többiekről van szó most, hanem rólad. Ha másra szeretnéd húzni ezt az egészet, akkor még mindig nem vagy elég fontos magadnak ahhoz, hogyha esetleg egy agresszív emberrel kerülj bármilyen kapcsolatba is, akkor meg tudd húzni a határt, hogy meddig jöhet és meddig nem.

Meddig komfortos számodra és hol van az a határ, ahová már nem engeded be az életedbe.
Nekem van egy kedvenc jelszavam. A szeretettel engem bármire rá lehet venni! Tanítható a környezeted, de csak akkor, ha semmit nem ér el nálad agresszív viselkedéssel.

Csak akkor, ha Te is tiszteled magad annyira, hogy nem akarod a másikat a nyugalomra rávenni vagy nem különülsz el tőle. Az én elhatározásom úgy szól, az én mintám az volt valamikor, hogyha a másik erőszakos volt velem, akkor én is azzá váltam. Mindegy, hogy ki kezdte… de legtöbbször a másikat hittem agresszívnak. Ez az őszinteség, hogy én is az tudok lenni, megkönnyebüléshez vezetett.

Megkönnyebbültem, mert már nem kellett bujkálnom sem önmagam, sem a másik elöl. Nyíltan felvállaltam, nem dugdostam, viszont arra is rájöttem ezzel a nyíltsággal, hogy nincs szükségem erre. Nincs szükségem a harcokra, hogy valamit elérjek, így a párom is egészen másképp kezdett el viselkedni velem. Tudod miért? Azért mert a párom is az én életem része ezért ha valamire rá akart venni, ahhoz harcolni is kellett.

Volt, hogy ő győzött, akkor lógattam az orrom és volt, hogy én győztem, ekkor a siker mámorában fürödtem. Ez utóbbi adja az agresszióhoz a töltetet. Olyan mint a szerencsejátékos élete, függ a sikertől, attól az örömtől, ami a függőségét nyújtotta, ezért képes mindenét és még többet is a kaszinóban hagyni.

Ha az agresszió élményeket ad neked, még ha öntudatlanul is, de generálod a másik viselkedésében ugyanezt. Megtagadod, mert már vágysz a nyugalomra, jól esne… de a másikban felfedezed a saját eszközöd. El kell döntened, hogy az igazsággal foglalkozol, mert nem a fal nyom téged, vagy továbbra is öntudatlan agresszióban éled a kapcsolataidat.

Nem értem…miért a boldogtalanság?

Hogy lehet, hogy a boldogtalanság annyira természetes, mindenki elhiszi? Hogy lehet az, hogy nem mindenki a boldogságot választja? Elméletben mindenki tudja, mennyi mindenre jó a boldogság, mégis másképp történik. Ez az egyik legösszetettebb probléma, amiről napi szinten hallok tőletek, túl sokan érzitek azt, hogy nem lehettek boldogok, túl sokan ringatjátok magatokat abban, hogy nincs választásotok, […]

Rajtad múlik az életed!

Úgy gondolom, ha igazán szeretjük, elismerjük és elfogadjuk önmagunkat, pont úgy, olyannak, amilyenek vagyunk, akkor az életünkben, minden nagyszerűen működik… illetve nagyszerűen működtetjük az életünket. Ha őszinte szeretnék lenni – márpedig az vagyok – az élet nélküled és nélkülem is működik, viszont a tiéd vagy az enyém minősége attól függ, miképpen használjuk önmagunkat, ugyanabban a […]

Itt dől el minden!

Minden nagyobb vagy jelentősebb döntés előtt van egy „pillanat”, mielőtt megfogalmaznánk egy sablonos választ vagy előhúznánk a múltunkból egy biztonságos sémát a problémás helyzet kezelésére. Amikor egy kritikus beszélgetés vagy találkozás során elszorul a torkunk, és érezzük, hogy nehéz megszólalni, nagy a tét, feszültek vagyunk, és nem tudjuk még pontosan, mit fogunk tenni. Ez az […]

Szólj hozzá TE is a bejegyzésemhez mert számomra minden vélemény számít!

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.